Cez Veľkú noc bude veľmi teplo, no v pondelok dorazia aj búrky

Peter Minárik

Veľkonočné sviatky prinesú na naše územie veľmi teplé počasie, no v priebehu pondelka sa počasie výrazne zmení. Postúpi k nám studený front, ktorý prinesie výraznú zmenu.

Pre milovníkov búrok je dôležité sledovať vývoj počasia v priebehu pondelka. Počas neho by totiž mal cez naše územie postupovať studený front, na ktorom sa môžu tvoriť početné búrky.

Pred týmto studeným frontom totiž bude do našej oblasti od juhu vrcholiť prílev teplého vzduchu, v dôsledku čoho teploty vyskočia až k hodnote +25 °C. 

Studený front však bude oddeľovať teplotne dve veľmi výrazné vzduchové hmoty. Pred frontom bude teplota v hladine 850 hPa (cca 1500 m n.m.) na úrovni +8 °C, no teplota vzduchovej hmoty za týmto studeným frontom bude v tejto hladine už len -9 °C.

Práve tento výrazný teplotný gradient spôsobí, že sa na studenom fronte budú v strednej Európe tvoriť búrky. To, kde a búrky vyskytnú v konečnom dôsledku bude závisieť od presného načasovania príchodu studeného frontu.

Ranné modely ešte počítali s tým, že studený front nad naše územie príde v pondelok večer, no najnovšie behy počítajú už s pondelkovým popoludním, čo bude pre búrky výhodnejšie. Aktuálne behy počítajú s očakávanou hodnotou potencionálnej energie CAPE na úrovni 600 J/Kg, čo by v spojení s dobrou dynamikou malo zabezpečiť búrky.

Na začiatku týždňa nás tak čaká prudké ochladenie, ktoré prinesie dážď, sneženie, mrazy, no zrejme aj búrky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd