Cez víkend bude až +18°C, čo je výrazne nad normálom

Peter Minárik

Zo dňa na deň budú teploty na našom území stúpať a vrchol by mal prísť v priebehu nasledujúceho víkendu. Teploty by sa v najteplejších oblastiach mali dostať na veľmi vysoké hodnoty.

Po okraji tlakovej výše so stredom nad centrálnym Stredomorím začne do našej oblasti z Afriky prúdiť v druhej polovici tohto týždňa veľmi teplý vzduch. Prvý pomerne teplý deň by mal doraziť v piatok. To by sa maximálne teploty na našom území mali vyšplhať na +7 až +13°C.

Ešte teplejšie však bude v priebehu víkendu. Sobotňajšie maximá vystúpia oproti piatku o zhruba 1°C nahor na +8 až +13°C.

Vrchol by mal prísť v nedeľu, kedy by mali maximálne teploty na našom území vystúpiť na +13 až +18°C. 

Veľmi nezvyčajné teploty

Teploty, ktoré nás čakajú budú v nasledujúcich dňoch aj na súčasnú ročnú dobu pomerne nezvyčajné. Ako vidieť na mapke, ktorá vyjadruje očakávanú teplotu v porovnaní s dlhodobým normálom, tak teplotné výkyvy oproti normálu by mali byť čoraz výraznejšie.

ANIMÁCIA: Očakávané teplotné odchýlky od dlhodobého normálu

Na vyššie priloženej mapke si môžete všimnúť anomáliu v oblasti Álp. To je spôsobené tým, že pri silnom južnom prúdení sa očakáva výskyt fénového efektu. Ten do dolín, ktoré sú situované na severnej strane hôr vie priniesť mimoriadne vysoké teploty. V Alpách by počas víkendu mohli teploty prekonať hranicu +20°C. Viac o fénovom efekte sa dočítate TU.

Predpovede na nasledujúce dni tak určite potešia milovníkov teplého počasia. Nedeľná prechádzka bude na krátke tričko.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd