Cez víkend bude prachu zo Sahary najviac. Zašpiní autá a okná

Cez víkend bude prachu zo Sahary najviac. Zašpiní autá a okná
Ľubomír Franko

Saharský prach sa už od začiatku týždňa vyskytuje takmer v celej strednej Európe. Na našom území už bola takisto vysoká koncentrácia, no najviac prachu očakávame cez víkend, kedy nám zašpiní autá aj okná. 

V noci z piatku na sobotu postúpi od západu nad naše územie výrazný studený front, ktorý sa začne vlniť. Postupne prinesie ochladenie a výrazné zrážky. Spolu so zrážkami nám ale opäť skomplikuje život prach z ďalekej Sahary.

Front, ktorý ovplyvní počasie aj u nás bude spolu s brázdou siahať od Baltského mora až po ďaleký sever Afriky. Pred ním sa dostane najmä nad štáty Balkánskeho polostrovu ale aj nad Maďarsko a naše územie množstvo prachu zo Sahary. 

Celkový vlhký depozit (množstvo prachu, ktoré spadne so zrážkami) [mgr/m2], zdroj: SKIRON

V sobotu očakávame početnejšie zrážky a prach sa bude na tieto zrážky ,,lepiť". Spolu so zrážkami sa tak na povrch dostane aj samotný prach (vlhká depozícia), ktorý nám zašpiní autá či okná. Jeho koncentrácia bude vysoká a padať by mal na celom našom území. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd