Cez víkend dorazí intenzívny dážď. Zasiahne takmer celé územie

Cez víkend dorazí intenzívny dážď. Zasiahne takmer celé územie
Ľubomír Franko

Na Slovensku momentálne panuje extrémne sucho. Zrážky sa síce počas uplynulých dní vyskytli, no boli len veľmi slabé s nízkymi úhrnmi. Cez víkend dorazí zvlnený studený front, ktorý prinesie plošnejšie a intenzívne zrážky. 

Záver pracovného týždňa by mal na našom území vyvrcholiť mimoriadne vysokými teplotami, ktoré budú siahať až k +30 °C. Už cez víkend nás ale čaká výrazná zmena v počasí. Zvlnený studený front prinesie ochladenie a celoplošné zrážky, ktoré môžu na mnohých miestach zažehnať sucho. 

Front prinesie výrazné ochladenie a intenzívne zrážky

Front by mal doraziť od západu v noci z piatku na sobotu. Nad našim územím sa začne vlniť, čo znamená, že prinesie viac zrážky a postupovať bude pomalšie. 

Rozpoloženie zrážok je zatiaľ otázne a bude sa meniť aj naďalej. Pri zvlnených studených frontoch majú totiž modely s lokalizáciou extrémov zrážok. Zatiaľ čo s určitosťou nevieme povedať kde najviac naprší, vieme že zrážky budú celoplošné a aj intenzívne. 

Jednotlivé modely rátajú s úhrnmi zrážok na celom území od 10 do 40 mm, čo je určite dobrým signálom pre zmiernenie sucha. 

Spolu so zrážkami dorazí aj výrazné ochladenie. Zatiaľ čo v piatok bude na našom území mimoriadne až extrémne teplo s teplotami od +22 do +29 °C, v sobotu to bude podstatne menej, od +13 do +18 °C, pričom najteplejšie bude na východe Slovenska. Za jeden deň sa tak najmä na strednom a západnom Slovensku ochladí o 10 až 15 °C. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd