Cez víkend sa výdatne rozprší. Bude to predzvesť blížiaceho sa výrazné

Peter Minárik
Do soboty bude počasie v znamení oblačnej oblohy. Od nedele sa však výrazne rozprší, čo bude predzvesť blížiaceho sa ochladenia.

Tohtoročné Babie leto bolo veľmi krátke a nevýrazné. Jeseň sa nesie skôr v oblačnom a chladnejšom duchu počasia. Prvý sneh sa objavil na severe Slovenska už začiatkom októbra a na horách sa jednalo o výraznú nádielku snehu. Prvá polovica novembra zrejme bude o tom istom. Od nedele začne pršať a v priebehu budúceho týždňa sa začne výraznejšie ochladzovať. Nádej na prvý sneh existuje aj v nížinách.

Do soboty ešte relatívne pokojné počasie

Počasie aktuálne na našom území ovplyvňuje výbežok vyššieho tlaku, ale jeho vplyv na počasie sa už čoskoro stratí. Počas soboty začne počasie ovplyvňovať na našom území teplý front. Za ním k nám prechodne začne prúdiť teplejší vzduch, čo pocítime aj na teplotách. Po nočných mrazoch z uplynulých dní sa noc na nedeľu bude niesť pri teplotách od +8 do +3°C, na juhozápade môže byť aj teplejšie. 

Teplá noc na nedeľu bude súvisieť s tým, že sa počas noci na viacerých miestach rozprší. Zrážky sa očakávajú predovšetkým na juhu a tu môžu byť aj výraznejšie. Intenzívnejšie zrážky nás čakajú v nedeľu, kedy si to cez naše územie zamieri studený front. Do pondelka rána spadnú na našom území desiatky milimetrov zrážok.

Nový týždeň v znamení ochladenia

Aj začiatok týždňa bude na našom území daždivý. Bude to súvisieť s prítomnosťou rozsiahlej oblasti nižšieho tlaku, ktorá sa bude tiahnuť z Balkánu, cez východnú Európu až nad Pobaltie. Práve po okraji tejto oblasti nižšieho tlaku sa k nám za studeným frontom, ktorý cez naše územie postúpi v nedeľu bude prepadať veľmi studený vzduch. 

Už v utorok nevystúpia denné teploty nad hranicu +10°C a hranica sneženia poklesne na severe na 700 metrov. V ďalších dňoch pôjde hranica sneženia ešte nadol a poklesne až do nížin. 

Klesajúcu hranicu sneženia ilustruje animácia. Biela plocha vyjadruje možné sneženie už aj v tých najnižších polohách.

Príde Martin na bielom koni ?

Problémom však je, že hranica sneženia síce poklesne až do nížin, ale zrážok zatiaľ numerické modely neočakávajú veľa. Zatiaľ by sa malo jednať o zrážky vo forme prehánok. Snehové vločky, tak síce je možné očakávať už aj v tých najnižších polohách, ale skutočne budú len padať a snehová vrstva sa zatiaľ zrejme nevytvorí.

Výraznejšia vlna zrážok sa očakáva až okolo Martina. Zrážky by mali prísť od západu, ale spolu s nimi pravdepodobne aj oteplenie. Ak tak aj nejaký sneh napadne, tak sa rýchlo roztopí.

Nasledujúce dni budú teda veľmi zaujímavé. Po daždivých dňoch príde ochladenie, ktoré môže priniesť snehové vločky aj do nížin.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd