Cez víkend sa začne ochladzovať. Čakajú nás celodenné mrazy a snehové

Peter Minárik
Tento týždeň je na našom území mimoriadne teplý. Už budúci týždeň sa však charakter počasia obráti a bude pre zmenu veľmi chladno.

Tento týždeň prináša do našej oblasti veľmi vysoké teploty a to vďaka prevládajúcemu južnému prúdeniu. To prináša fénový efekt o ktorom sa viac môžete dočítať TU. Vďaka tomu sú uplynulé dni najvyššie teploty zaznamenávané na severe Slovenska. Najteplejším mestom v uplynulých dňoch je Žilina, kde sa teplota počas dňa šplhá až nad hranicu +15°C. Teplé počasie však v druhej polovici tohto týždňa skončí.

Do konca týždňa oblačné počasie

Oblačnosť v nasledujúcich dňoch začne pribúdať a v dôsledku nej už teploty nepôjdu tak výraznejšie nahor ako v uplynulých dňoch, pretože slnečné lúče nebudú môcť ohrievať suchý vzduch. Predovšetkým v nižších polohách nás až do konca týždňa čaká oblačné až zamračené počasie, ktoré môže priniesť aj mrholenie, či slabé prehánky.

Ochladenie príde v nedeľu

Výraznejšia zmena v počasí dorazí v nedeľu, kedy cez naše územie začne postupovať studený front. Ten samozrejme prinesie opäť zrážky, ale dôležitejší je vývoj nasledujúce dni.

Nad oblasť Severného mora sa nasunie tlaková výš a súčasne sa nad západným Ruskom usadí oblasť nízkeho tlaku vzduchu. Medzi týmito dvoma tlakovými útvarmi k nám začne od severu prúdiť studený, pôvodom arktický vzduch, ktorý prinesie výraznejší pokles teplôt.

ANIMÁCIA: Teplota a prúdenie v hladine 850 hPa

Na severe aj celodenné mrazy

Od pondelka nás čakajú denné teploty, ktoré sa na našom území budú pohybovať od 0 do +4°C. Predovšetkým na severe však treba počítať s možnosťou celodenný mrazov. Teploty by sa mali pohybovať len od -3 do 0°C.

ANIMÁCIA: Očakávaný vývoj maximálnych denných teplôt

Počas noci budú teploty klesať na celom území pod bod mrazu, pričom na severe v dolinách a v kotlinách môžu teploty klesať aj pod -10°C. 

Zrážok bude málo. Sneh príde najmä na sever

Začiatok budúceho týždňa a teda aj posledné novembrové dni však prinesú pomerne málo zrážok. Sneženie a snehové prehánky sa očakávajú najmä na severe územia a tu môže pripadnúť aj zopár centimetrov.

ANIMÁCIA: Očakávaná výška novej snehovej pokrývky

Zvyšné oblasti Slovenska by sa sneženia mali dočkať až v prvé decembrové dni.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd