Thajské koralové útesy ohrozuje bakteriálna infekcia. Choroba pokryla 240 hektárov mora

Zuzana Macháčová

Thajské koralové útesy čelia úplnému odumieraniu. Ničí ich choroba žltej pásky, ktorá sa za dvanásť mesiacov rozšírila na 240 hektárov mora. Výskumníci sa obávajú, že so zintenzívnením klimatických zmien sa zvýši miera odumierania koralov.

Koralové útesy ohrozuje viacero faktorov. Biologický stres, ktorý spôsobuje blednutie koralov, až po infekcie, ktoré smerujú k zániku. Jednou z najčastejších chorôb, ktoré postihujú tieto živočíchy, je choroba žltých pások, pomenovaná podľa farby, ktorú koraly získavajú pred odumretím. Prvýkrát ju spozorovali v Karibiku v 90. rokoch 20. storočia, kde spôsobila vážne škody v ekosystéme.

V roku 2021 zasiahla choroba thajské pobrežie. Chorý koral bol neďaleko obľúbeného turistického mesta Pattaya. Podľa vedcov, ktorí pozorovania uskutočnili, táto choroba za dvanásť mesiacov pokryla až 240 hektárov mora.

Nezvratné poškodenie

Rozsah devastácie, ktorú choroba žltej pásky spôsobila v ekosystéme, najlepšie ilustruje reakcia vedcov, ktorí sa zúčastnili na výskumnej expedícii v blízkosti ostrova Samaesan. Výskumníci zdokumentovali infikované koraly. Vykonali merania a odobrali vzorky na neskoršie štúdie.

Ako uvádza Lalita Putchimová: „Nikdy som nič podobné nevidela, všade, kam sme sa pozreli, sme videli koraly postihnuté infekciou."

Putchim vysvetľuje, že vplyv choroby žltého pásu v ekosystém koralového útesu sa nedá vrátiť späť. Keď sa ňou koraly nakazia, jednoducho uhynú. Strata mnohých z týchto koralov môže mať na ekosystém ničivý vplyv. Koralový útes je ako „les" a jeho zánik môže ovplyvniť aj ľudí.

Vplyv choroby

Vedci sa obávajú, že náchylnosť útesov na ochorenie žltej pásky sa bude zvyšovať. Vplývajú na to rôzne faktory súvisiace s ľudskou činnosťou, a to nadmerný rybolov a znečistenie vody, ako aj zvyšovanie teploty oceánov spôsobené zmenou klímy.

Táto choroba môže mať vplyv aj na hospodárstvo. Živobytie mnohých Thajčanov závisí od cestovného ruchu, ktorého hnacím motorom sú nádherné a pestrofarebné koralové útesy. Ak ekosystém zanikne, tak aj prílev turistov sa zníži.

Štátne orgány žiadajú obyvateľov, aby nahlásili výskyt infikovaných koralov. Výskumníci dúfajú, že takéto hĺbkové skúmanie tejto choroby pomôže nájsť spôsob, ako obmedziť alebo dokonca vyliečiť túto chorobu.  V súčasnosti nie je liečba infekcie známa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd