Chorvátske pobrežie zatopilo: Silné zrážky aj vietor v Dalmácii

Chorvátsko Veronika Salayová

Víkendové počasie v Chorvátsku nebolo príliš priaznivé. V častiach chorvátskej Dalmácie za posledných 24 hodín spadlo extrémne množstvo dažďov a navyše vyčíňal aj veľmi silný vietor. 

V Chorvátsku včera panovalo veľmi daždivé a veterné počasie. Množstvo zrážok bolo na pobreží aj vo vnútrozemí Dalmácie enormné, na Jadrane bolo zas veľmi veterno.

Najväčší úhrn zrážok zaznamenali v Rude, kde spadlo až 128 litrov na meter štvorcový. Veľké množstvo spadlo aj vo Vela Njiva-Prančevići  s úhrnom 105 litrov na meter kubický či v Trilji s 93 litrami na meter kubický.

Úhrn zrážok za 24 hodín. Zdroj: Pljusak.com
Úhrn zrážok za 24 hodín. Zdroj: Pljusak.com

V niektorých častiach chorvátskeho vnútrozemia spadlo za 24 hodín viac zrážok, ako je priemer za celý september. Okrem zrážok fúkal v Chorvátsku aj silný vietor.

Silný južný vietor zaznamenali hlavne na Jadrane. V Splite fúkalo prudko s nárazmi až 101 km/ h a rovnako silný vietor vyčíňal aj na stredodalmatínskych ostrovoch. Najväčšia rýchlosť vetra bola namerané na pohorí Svätý Jure, kde rýchlosť vetra dosahovala 129 km/h. 

Nízky tlak vzduchu spojený so stredom cyklónu nad severným Jadranom priniesol cyklónsky príliv, takže more sa v mnohých oblastiach vlievalo do spodných častí pobrežia. Tento jav bol zaznamenaný na ostrovoch aj pozdĺž pobrežia. 

Ako to vyzeralo napríklad vo Vodiciach včera večer, si môžete pozrieť na videu.