Chorvátsko v noci bičoval orkán. Vnútrozemie zasypal sneh

Peter Minárik
Rušnú noc majú za sebou obyvatelia Chorvátska. Pobrežie bičoval silný vietor, ktorý bol najsilnejší za posledných 10 rokov.
Tlaková níž, ktorá v priebehu víkendu priniesla sneženie predovšetkým do západných oblastí Slovenska sa postarala o nepriaznivé počasie aj na Balkáne. Postihnuté je najmä Chorvátsko, ktoré bičovali prudké nárazy vetra a výdatne tu sneží. Najkritickejšia situácia bola v noci, kedy rýchlosť vetra sa v nárazoch dostávala k 200 km/h.
 
V Splite rekordné nárazy vetra
Na rozdiel od predchádzajúcich dní bolo pobrežie Dalmácie vyľudnené. Meteorológovia už niekoľko dní vopred upozorňovali na extrémne počasie, ktoré v Chorvátsku zavládne počas víkendu. Meteorológovia vydali pre celé pobrežie najvyššiu výstrahu 3.stupňa a očakávali, že vietor dosiahne rýchlosť 110 až 200 km/h.
 
V stanici Marjan v Splite zaznamenali rýchlosť vetra v nárazoch na úrovni 140 km/h, čím bol prekonaný 10-ročný rekord. Silný vietor lámal stromy, strhol niekoľko striech a v prístavisku potopil niekoľko menších lodí.

 
Silný vietor panoval aj na horách. Na hore Biokovo zaznamenali nárazy na úrovni 162 km/h a k silnému vetru sa pridalo aj sneženie.
 
Rekordne najsilnejší vietor však zaznamenali na Paškom moste, ktorý spája ostrov Pag s pevninou. Meteorológovia tu zaznamenali náraz vetra na úrovni 185 km/h. V teréne o kúsok ďalej však zaznamenali neoficiálne až 200 km/h.
 
Balkán zasypal aj sneh
Okrem silného vetra sa v Chorvátsku a na celom Balkáne rozsnežilo a ochladilo. Sneh v priebehu nedele zasypal Záhreb. Namerali tu až 20 cm snehu. Pri hraniciach s Bosnou a Hercegovinou sa však výška nového snehu pohybovala až okolo 35 cm.
Snežiť má v oblasti aj naďalej. Meteorológovia príslušných krajín od Chorvátska až po Rumunsko varujú pred nízkymi teplotami a hustým snežením.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd