Čo dnes napadlo, to do rána zamrzne. Teploty v noci poklesnú aj pod -10 °C

Dominik Cenkner

V týchto chvíľach sa Slovenskom presúva vlna výdatnejšieho sneženia. To spôsobuje množstvo problémov, zvlášť na cestách. Niektoré domácnosti sú zrejme aj kvôli ťarche ťažkého snehu bez elektrickej energie.

Situáciu na našom území ovplyvňuje tlaková níž a s ňou súvisiace zrážkové pole To prináša na mnohé miesta nášho územia sneženie.

Prvé snehové vločky sa počas dnešného dňa, ak nepočítame nočné sneženie, začali objavovať okolo poludnia. Postupne sa vlna sneženia posúvala smerom na východ.

V týchto chvíľach je najvážnejšia situácia v okrese Krupina, kde popoludní po 16. hodine museli vyhlásiť II. stupeň kalamity. O nič veselšie to nevyzerá ani na východe, zvlášť v okolí Humenného a Michaloviec.

Sneženie spôsobuje problémy najmä na cestách, z ktorých vodiči hlásia množstvo nehôd a popadaných stromov. Jazdite preto opatrne.

Sneh prestane trápiť naše územie počas nočných hodín. Treba však rátať s tým, že v noci poriadne prituhne.

Do našej oblasti sa totiž dostane studený, pôvodom arktický vzduch. Nočné teploty sa preto budú pohybovať v rozmedzí od -7 °C do -13 °C. Len na juhu a Zemplíne môže byť „teplejšie“. Tam teploty poklesnú na -1 °C až -7 °C. 

Vrstva snehu, ktorá napadne tak zamrzne. S tým budú súvisieť problémy s odpratávaním, pričom na cestách sa bude kašovitý sneh meniť na vrstvu zľadovatelého snehu.

Za takýchto podmienok preto treba jazdiť obzvlášť opatrnejšie. Zbytočne nepreceňujte svoje sily a samozrejmosťou by mala byť aj zimná výbava.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd