Čo sa stalo v Tatrách a prečo má blesk toľko ranených ?

Čo sa stalo v Tatrách a prečo má blesk toľko ranených ?
Giewont Peter Minárik

Počet obetí včerajších búrok v Tatrách sa dostal na číslo 4. Záchranári celkovo ošetrili viac ako 160 ľudí. Takéto vysoké počty zranených sú spôsobené náhodnou udalosťou, kedy blesk preskočil na reťaz, ktorej sa držalo veľa ľudí.

Počas dnešného dňa pokračovala záchranná akcia po včerajších búrkach v Tatrách. Včerajší deň sa zapíše ako najtragickejší v dejinách. 

Počas úderu blesku na poľskej strane Tatier zahynuli štyria ľudia, z toho dve deti. Viac ako 160 bolo zranených. Záchranári však uviedli, že veľký počet zranení priamo nesúvisel s úderom blesku.

Ten udrel do kríža na vrchole masíva Giewont. Tento kríž je známy tým, že do neho pomerne často udierajú blesky.

Blesk, ktorý udrel následne preskočil na reťaz, ktorá sa tiahne k vrcholu a ktorej sa držali ľudia. Záchranári odhadujú, že v čase búrky sa v oblasti pohoria nachádzalo až okolo 3000 ľudí.

Búrka tu prišla pomerne nečakane od juhozápadu a vznikla priamo nad masívom.

Mnoho ľudí malo popáleniny najmä na rukách. Veľa ľuďom spôsobila zranenia následná tlaková vlna, ktorá ich odhodila, no záchranári uviedli, že veľký počet zranení si vyžiadala aj následná panika, ktorá vznikla.

Ľudia sa po údere blesku snažili rýchlo dostať smerom dolu, pričom mnohí si pri úteku poranili končatiny. Záchranári ošetrovali veľa zlomenín a pomliaždenín. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd