Čo sledovať na nočnej oblohe tento týždeň? Je toho viac než dosť

Dominik Cenkner

Nočná obloha bude mať aj tento týždeň svoje čaro. Pozorovať na nej budeme môcť viacero planét, komét či meteorický roj.

Začneme Mesiacom, ktorý sa včera dostal do splnu. V nedeľu sa dostane do konjunkcie s Marsom. To znamená, že sa budú nachádzať relatívne blízko pri sebe.

Počas noci pri priaznivom počasí budeme môcť sledovať aj niekoľko planét. Jupiter a Saturn sú už pred polnocou blízko južného obzoru. Po polnoci môžeme vidieť Mars, ktorý najvyššie vystúpi nad ránom. Pred východom Slnka vychádza nad severovýchodný obzor taktiež Venuša.

Kométu Neowise je ešte stále možné vidieť, ale voľným okom už len veľmi ťažko. Postačí vám však na ňu malé zväčšenie ďalekohľadu. Pre fotografov je tu výzva v podobe toho, že počas týždňa budú neďaleko nej slabšie kométy C/2017 T2 (PanSTARRS) a C/2019 U6 (Lemmon).

Budú tak môcť zachytiť jednu relatívne jasnú kométu s ohonom a dve slabšie na pomedzí súhvezdí Pastier a Panna. Ak sa vám podarí spraviť pekný záber, určite sa s ním s nami podeľte.

V závere tohto týždňa budeme môcť sledovať aj meteorický roj Perzeíd. Ten síce dospeje do svojho maxima na budúci týždeň, počas víkendu však bude jeho aktivita značne stúpať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd