Čo sledovať na nočnej oblohe v najbližších dňoch?

Dominik Cenkner

Fanúšikovia nočnej oblohy si aj v nasledujúcich dňoch prídu na svoje. Pozorovať budeme môcť viacero konjunkcií a ukáže sa aj zopár planét.

Pravidelný súhrn toho, čo sa deje na nočnej oblohe prináša portál astro.cz. Ten uvádza, že Mesiac sa do poslednej štvrti dostane už dnes večer, a to o 20:43 SELČ.

Môžeme pozorovať jeho presúvanie nízko na juhovýchodnej oblohe. A to pod planétami Saturn a Jupiter.

Naša prirodzená družica sa dostane aj do konjunkcie. Tá nastane v stredu 25. mája a konkrétne pôjde o konjunkciu s Marsom a Jupiterom.

Dôjde aj na tesnú konjunkciu s Venušou, ku ktorej dôjde v piatok 27. mája skoro ráno. Pokiaľ bude pekné počasie, oplatí sa privstať si.

Ukážu sa aj planéty

Za dostatočnej tmy je jedinou viditeľnou planétou Saturn. Pozorovať ho môžeme okolo tretej hodiny ráno približne 10° nad juhovýchodom.

O hodinu neskôr vystúpi už o osem stupňov. Vďaka tomu bude zaujímavý pre astrofotografov.

Okrem toho môžeme pozorovať aj Mars a Jupiter, planéty ktoré miera ku vzájomnej konjunkcii. Extrémne nízko, len asi okolo 3° môžeme nájsť okolo 04:00 h ráno aj Venušu.

O týždeň nás potom bude čakať ešte o niečo väčšie nebeské divadlo. Mesiac sa dostane do konjunkcie s Ceres. Ide o vôbec prvú objavenú trpasličiu planétu a súčasne s priemerom 950 km najväčšie teleso obiehajúce medzi dráhami Marsu a Jupitera, teda v oblasti hlavného pásma planétok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd