Cyklón bičuje Taliansko. Silné búrky prinášajú extrémne dažde. Zosuv pôdy zabíjal

Veronika Sádovská

Cyklón, ktorý priniesol silné búrky a lejaky, spôsobil v Taliansku a v obľúbenej destinácii Ischia nešťastie. Pri zosuve pôdy prišla o život jedna žena.

Včera ráno sa talianska Ischia prebudila do nočnej mory. Ulice pokryté bahnom, desiatky áut ponorené v blate alebo odnesené do mora. Už ráno boli prví nezvestní, neskôr zranení a nakoniec minimálne jedna obeť.

Silná nočná búrka počas cyklónu priniesla extrémny lejak, ktorý spustil zosuv pôdy. Ten si vyžiadal jednu obeť, asi 13 zranených, z toho stále jeden vážne a ďalších 11 ľudí je stále nezvestných.

Pôda sa zosunula z vrcholu Mount Epomeo z výšky asi 780 metrov. Zasiahol mesto Casamicciola a vyše 200 ľudí museli evakuovať.

Nezvestní, zranení a jedna obeť

Zatiaľ je potvrdená jedna obeť, hoci vyšla informácia, že ich bolo viac, neskôr ju úrady popreli. Zatiaľ jedinou obeťou je žena z východnej krajiny, ktorá sa vydala za miestneho občana. Jej telo našli a identifikovali na Piaza Maio.

Okrem toho postupne pribúdalo aj nezvestných osôb. Ich počet je zatiaľ 11 a ďalších 13 ľudí je zranených. Informácie budú pribúdať aj počas dnešného dňa, keď budú pátrať po nezvestných osobách a odpratávať vraky áut a trosky poškodených domov.

Medzi nezvestnými je stále rodina s novorodencom, ktorí boli v čase nešťastia v jednom z prvých domov, ktoré zavalilo blato. Ďalších 20 - 30 rodín stále kvôli bahnu nemôžu evkauovať a uviazli vo svojich domoch bez elektrickej energie.

Čo je príčinou nešťastia?

Podľa niektorých vedcov a politikov nie je príčinou samotná búrka, ale klimatické zmeny, ktoré takéto extrémne počasie prinášajú. 

„Klimatická kríza, nedostatočná údržba a starostlivosť o územie a hydrogeologická nestabilita sú príčinou tejto tragédie," vyhlásil líder Zelených a Ľavicovej aliancie a predseda zmiešanej skupiny Senátu Peppe De Cristofaro.

Podľa ďalších je Taliansko stále nepripravené na zmenu klímy a s ňou spojené extrémne prejavy počasia. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd