Ďalší búrkový komplex dorazil na Slovensko. Búrky hrozia aj dnes. Kde a kedy?

Peter Minárik

Po vlne tropických horúčav dorazili na naše územie búrky, ktoré sa postupne presunuli celým našim územím. Jeden búrkový komplex postúpil cez naše územie v noci a ďalší v týchto chvíľach ovplyvňuje severozápadné Slovensko.

Slovensko má za sebou búrlivú noc. Môže za to búrkový komplex, ktorý sa od večerných hodín presúval postupne z oblasti Záhoria smerom nad stredné Slovensko, kde búrky ovplyvňovali počasie aj v priebehu noci.

Medzičasom sa však začal formovať ďalší búrkový komplex, ktorý opäť dorazil na naše územie, pričom búrkam sa na našom území nevyhneme ani počas dnešného dňa.

Búrkový komplex priniesol tisícky bleskov

Vlna búrok sa počas noci hnala z oblasti Myjavy, cez severozápadné Slovensko, ďalej smerom nad stredné Slovensko. Búrky vyprodukovali tisícky bleskov. Detekcia bleskov celkovo eviduje viac ako 7000 bleskov. Tento búrkový komplex zanikol až v ranných hodinách nad juhom stredného Slovenska.

Medzičasom sa ďalší búrkový systém hnal z Nemecka nad Českom. Celým Českom postúpili búrky počas uplynulej noci. Búrková vlna sa hnala od juhozápadu postupne k severovýchodu. Aktuálne sa tento búrkový komplex nachádza nad Moravou a mieri do Poľska, pričom ovplyvňuje aj počasie na Slovensku.

V týchto chvíľach sa blýska predovšetkým v oblasti Žiliny, Kysúc a v najbližších minútach hrozia búrky aj v ďalších častiach Žilinského kraja.

Búrky sa objavia aj počas dňa

Na našom území sa ani dnes nezaobídeme bez búrok. Posiaty by nimi mal byť predovšetkým sever stredného Slovenska, menovite Žilinský kraj. Tu sa budú búrky vytvárať počas celého dňa a vyskytovať sa budú až do večera.

Dnešné búrky v oblasti severného Slovenska budú sprevádzané predovšetkým prívalovými zrážkami, no v jadrách búrok sa môže objaviť aj krupobitie.

Ďalší búrkový komplex dorazí večer a v noci

Aktuálne výstupy numerických modelov naznačujú, že dnešné búrky v Žilinskom kraji nebudú jediné.

Očakáva sa, že sa nad Nemeckom sformuje počas dňa ďalší búrkový systém, ktorý bude postupovať cez Rakúsko a južné Česko a postupne by mal doraziť aj na naše územie.

Doraziť by mal tento búrkový systém okolo polnoci a sprevádzaný by mal byť opäť silnejším nárazovým vetrom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd