Ďalší znepokojivý objav: Metán uniká aj na Antarktíde

Veronika Sádovská

Únik metánu zatiaľ pozorovali hlavne z oblasti ruskej Sibíri alebo priemyselných zón. Nedávno však potvrdili únik tohto plynu aj na Antarktíde.

Metán je ešte škodlivejší plyn ako CO2 a preto jeho úniky sú oveľa viac znepokojivé. Vedci okolo biológa Andrewa Thurbera z univerzity v Oregone publikovali článok v časopise Proceedings of the Royal Society B. 

Podľa ich výskumu metán uniká na Antarktíde už niekoľko rokov, jeho množstvo síce nie je veľké, ale pre klímu má horší dopad ako emisie CO2. A teda aj menšie množstvo urýchľuje globálne otepľovanie.

Dieru v morskom dne, z ktorej uniká metán si prvýkrát všimli potápači ešte v roku 2011, skúmať ju však začali až o 5 rokov neskôr. 

Tento plyn pochádza z morských rias ako usadením na morskom dne. Podľa odborníkov až štvrtine zásob metánu je takto "uskladnená" na dne oceánov. 

Keďže na južnej pologuli ešte nedošlo k extrémnym zmenám v teplote, plyn zatiaľ uniká len v malom množstve. Akonáhle sa začne roztápať väčšia časť povrchu Antarktídy, začne sa uvoľňovať viac metánu, čím vznikne "začarovaný kruh" otepľovania. 

Prirodzeným spôsobom odbúrania metánu sú mikróby a baktérie, ktoré dokážu tento plyn spracovať a premeniť na menej škodlivý oxid uhličitý. Avšak ich prirodzené usadenie v diere, z ktorej plyn uniká trvá niekoľko rokov. Ak budú úniky tohto plynu stále častejšie, jednoducho sa usadiť nestihnú.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd