Ďalšia snehová nádielka dorazí v pondelok. Napadne do 20 cm

Ľubomír Franko
Po mrazivých nociach nás čaká ďalšie sneženie. Zasiahne najmä sever Slovenska

V závere pracovného týždňa sa do našej oblasti od severozápadu rozšíril výbežok vyššieho tlaku vzduchu. Ten postupne priniesol slnečné a slabo veterné počasie, následkom čoho počas noci klesali teploty veľmi hlboko. V noci z piatku na sobotu dokonca padali aj rekordy a to napríklad v Bratislave či v Poprade, kde namerali -10,0°C a -17,0°C. Tieto hodnoty boli najnižšie teploty aké kedy boli 2. decembra na staniciach namerané. 

Slnečno bolo aj počas včerajšieho dňa a to už aj na východe, kde bolo v piatok ešte oblačno až zamračené. Sneženie sa vyskytovalo najmä na juhu stredného a na západe Slovenska, kde napadlo od 20 do 40 cm snehu. Sneh chýbal len vo Východoslovenskej nížine, kde sa vyskytovali pri kladných teplotách kvapalné zrážky. Už dnes však dorazia na východ snehové zrážky a snehová pokrývka sa postupne vytvorí aj tam. Ďalšie ochladenie a snehové zrážky očakávame začiatkom nasledujúceho týždňa. 

V pondelok dorazí front a s nim spojené sneženie

Do našej oblasti momentálne prúdi suchší, kontinentálny vzduch od severu až severovýchodu. Keďže je vzduch suchší, v noci sa výraznejšie ochladzuje. Už v pondelok nastane zmena. Do oblasti Strednej Európy sa v brázde nízkeho tlaku vzduchu dostane frontálny systém, ktorý postupne prinesie aj zrážky. 

Prúdenie sa zmení zo severovýchodného suchého na severozápadné vlhké. Oblačnosti výrazne pribudne a na mnohých miestach sa budú vyskytovať zrážky. Front dorazí nad naše územie v pondelok dopoludnia od severozápadu. Postupne sa rozsneží na viacerých miestach, v nížinách na juhozápade Slovenska pôjde prevažne o zrážky kvapalné či zmiešané. 

Snežiť bude najmä na severe Slovenska

Ako to už býva zvykom, pri severozápadnom a vlhkom prúdení sú na snehové zrážky náchylné najmä severozápadné návetria hôr. Sneženie sa počas nasledujúcich dní očakáva najmä na Kysuciach a na Orave, kde lokálne môže snežiť aj trvalo. 

Do stredy večera napadne celkovo na západnom Slovensku od 2 do 5 cm snehu, miestami to bude len poprašok a to najmä v noci z pondelku na utorok. Do stredy však môže na Orave a na Kysuciach napadnúť aj viac ako 15 centimetrov snehu. 

Ranné minimálne teploty budú paradoxne vyššie ako doteraz. Dôvodom bude veľká oblačnosť a severozápadný vietor, ktorý bude brániť výraznejšiemu radiačnému ochladzovaniu.

Predčasne sa však tešiť netreba. Už v stredu k nám od západu prenikne teplý vzduch a teploty pôjdu nahor. Čo však takisto pôjde nahor je hranica sneženia. Sneženie sa postupne bude vyskytovať už len na severe a v stredných aj nižších polohách bude treba rátať so zmiešanými či kvapalnými zrážkami. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd