Ďalšie zemetrasenie na Novom Zélande. Malo silu 6,4

Veronika Sádovská

Po silnom zemetrasení prichádzajú aj prvé dotrasy. Najsilnejší z nich mal silu 6,4 magnitúda.

Pri pobreží Nového Zélandu sa znova triasla zem. Zemetrasenie nastalo v noci o 1:16 stredoeurópskeho času asi 181 km od mesta Gisbone.

Zemetrasenie o sile 6,3 magnitúda je stále dosť silné, našťastie neboli hlásené žiadne ďalšie škody či zranenia. Podľa americkej geologickej služby USGS obyvatelia východného pobrežia môžu očakávať sériu ešte niekoľkých dotrasov. 

Americká Národná meteorologická služba už medzitým stiahla výstrahu pred vlnou tsunami. Tichými oceánom sa síce šírili vlny o niečo vyššie ako zvyčajne, avšak zemetrasenie nespôsobilo ničivé vlny tsunami.

Séria zemetrasení, ktoré vo štvrtok (nášho času) zasiahli Nový Zéland tisícky ľudí vyhnalo zo svojim domovov. Snažili sa dostať z prímorských miest do vyvýšených polôh, niektorí uviazli v kolónach. 

Nový Zéland leží na tzv. ohnivom kruhu, teda zemetrasenia či sopečná aktivita je tu veľmi bežným javom. Napriek tomu tieto zemetrasenia boli silnejšie ako zvyčajne. Južný ostrov zasiahlo zemetrasenie v roku 2011 s magnitúdou 6,3, teda podobnou ako dnes, a zahynulo pri ňom 183 ľudí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd