Dážď a búrky mieria na Slovensko. Dorazia už večer. Kde zaprší najviac?

Peter Minárik

Počasie sa na našom území už čoskoro zmení. Počasie totiž začne ovplyvňovať studený front spolu s tlakovou nížou, ktoré nasledujúce hodiny prinesú výrazné zhoršenie počasia. Niektoré oblasti Slovenska čakajú aj výdatnejšie zrážky.

Zmena počasia sa blíži a prinesie na naše územie lokálne aj výraznejšie zrážkové úhrny. Postará sa o to studený front, ktorý však bude spojený s tlakovou nížou, ktorá sa prehĺbi priamo nad východným Slovenskom a bude sa presúvať pomaly smerom nad Ukrajinu.

To zabezpečí na našom území pomerne výdatné zrážkové úhrny, ktoré nás čakajú už v nadchádzajúcich hodinách. Prvé zrážky sa očakávajú večer.

Čakajte lejak aj búrky

Prvé zrážky by na naše územie mali doraziť po 18:00 do oblasti západného Slovenska. Očakáva sa, že sa nad Rakúskom sformuje výraznejšie zrážkové pole s vnorenými búrkami, ktoré vo večerných hodinách a v prvej polovici noci začnú postupovať nad západné Slovensko.

Podľa aktuálnych predpovedí by sa prípadné búrky mali vyskytovať predovšetkým nad oblasťou Podunajskej nížiny. Neočakáva sa však, že by mali byť sprevádzané nejakými nebezpečnejšími sprievodnými javmi. Predovšetkým treba rátať so zosilnením dažďa.

A práve dážď bude počas noci a zajtrajšieho dňa najzaujímavejší. Výdatné zrážky sa očakávajú predovšetkým v oblastiach, ktoré trápi najväčšie sucho.

Výdatný lejak najmä na juhu

Na juhu Podunajskej nížiny nepršalo už niekoľko dní. V Hurbanove dokonca nepršalo od konca augusta, čo už bude takmer mesiac. K dnešnému dňu tu tak už chýba takmer 120 mm zrážok, čo sa však zmení.

Práve na juhu Slovenska sa počas dnešnej noci a zajtrajšieho dňa očakávajú tie najvýdatnejšie zrážky. Zrážky sa však počas noci rozšíria nad celé Slovensko. Vidieť však, že tie najvýdatnejšie čakajú južné okresy Slovenska.

Zrážková činnosť by na našom území mala ustávať až v priebehu zajtrajšieho podvečera a dovtedy sa očakávajú pomerne významné zrážkové úhrny.

Na celom území by malo spadnúť prevažne do 20 mm zrážok, ale práve na juhu Slovenska by mali byť zrážky najvýdatnejšie. V Podunajskej nížine a na juhu stredného Slovenska by mohlo spadnúť až do 50 mm zrážok.

Nasledujúce hodiny tak západ čaká vytúžená vlaha. Očakávané zrážkové úhrny podľa jednotlivých modelov, nájdete v galérii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd