Dážď naše územie opustí. Slovensko čaká inverzné počasie

Peter Minárik

Uplynulé dni naše územie zasiahli pomerne intenzívne zrážky, ktoré rozvodnili viaceré vodné toky. Očakávaný vývoj počasia na nasledujúce dni je však priaznivý. Počasie na našom území bude pod vplyvom oblasti vyššieho tlaku vzduchu a čaká nás tak inverzný charakter počasia.

Máme za sebou týždeň, ktorý priniesol nepríjemné počasie, ktoré si vyžiadalo na našom území množstvo materiálnych škôd a žiaľ aj jednu obeť na živote.

Po výdatných zrážkach, ktoré naše územie trápili od minulej nedele zasiahli Slovensko povodne a to hneď na viacerých miestach. Intenzívne pršalo od západu až po východ, čo dokumentuje to, že kumulovaný denný úhrn atmosferických zrážok za tento rok sa na všetkých slovenských pozorovacích staniciach dostal do prebytku. Inými slovami: Ku dnešnému dňu spadlo na našom území viac ako je za rovnaké obdobie bežné.

Len za uplynulý týždeň spadlo na našom území od 100 do 200 mm zrážok, pričom tým, že boli zrážky plošnejšie, tak rozvodnili viaceré toky. Tomu je však už koniec.

Vyhliadka počasia na nasledujúci týždeň totiž počíta s tým, že zrážok bude na našom území len veľmi málo a čaká nás aj slnečnejšie a teplejšie počasie.

Počas nasledujúcich dní totiž bude mať dominantný vplyv na počasie u nás rozsiahla tlaková výš, ktorá sa bude nachádzať nad východnou Európou. Po jej okraji bude do našej oblasti prúdiť od juhozápadu teplejší a vlhší vzduch.

Práve prítomnosť vlhšieho vzduchu je problém a dosť znepresňuje predpoveď počasia na nasledujúce dni.

Prítomnosť vlhšieho vzduchu totiž znamená, že sa budú vytvárať ranné hmly a nízka oblačnosť a môže vznikať inverzný charakter počasia, ktorého výskyt je veľmi náročné predpovedať.

Do našej oblasti bude prúdiť teplý vzduch a v hladine 850 hPa, čo je približne 1500 m n.m. sa očakávajú teploty až okolo +15 °C.

Napríklad v hlavnom meste môže byť po celý deň zamračené a s teplotami pod +10 °C, ale v Trnave už môže byť slnečno a teploty sa môžu šplhať až k +20 °C. 

Teploty by mali každým dňom stúpať. V pondelok sa maximálne teploty očakávajú od +6 do +13 °C, avšak v priebehu týždňa sa bude otepľovať a teploty postupne vystúpia na +12 až +19 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd