Dnes dorazia búrky. Za nimi sa ochladí a víkend bude studený

Peter Minárik
Mnoho aquaparkov otvára tento víkend letné bazény a atrakcie. Počasie však vodným radovánkam nebude priať.

Počasie bude v priebehu dnešného dňa ovplyvňovať teplotne výrazný studený front. Pred ním sa naše územie nachádza v teplom vzduchu, no už v priebehu zajtrajšieho dňa sa nad naše územie dostane studený vzduch od severozápadu. 

Cez víkend otvára mnoho vodných parkov svoje letné atrakcie, no na bláznenie vonku počasie rozhodne nebude ideálne. Teploty budú výrazne pod hranicou dlhodobého priemeru a pocit chladu budú počas soboty na severe zintenzívňovať prehánky, prípadne slabý dážď.

Dnes a zajtra so zrážkami

Z Baltského mora sa cez strednú Európu až nad Balkán tiahne výrazný studený front, ktorý sa v piatok na našom území postará o búrky. Tie sa najskôr vyskytnú najmä na západnom Slovensku, no už v priebehu popoludnia sa búrky rozšíria postupne nad celé naše územie. Búrky by mali byť intenzívne predovšetkým na severe a východe, kde nie sú vylúčené ani možné supercelárne búrky, ktoré môžu opäť priniesť intenzívne sprievodné javy. 

V sobotu sa budeme nachádzať už za studeným frontom a nad našu oblasť bude prúdiť studený a vlhký vzduch zo Severného mora v ktorom sa najmä na severe budú tvoriť početné zrážky. 

Mapka očakávaných zrážkových úhrnov naznačuje, že nasledujúce hodiny spadne najviac zrážok na severe a východe našej krajiny.

 

Výrazne sa ochladí

Studený front okrem piatkových búrok a sobotňajších zrážok prinesie aj citeľné ochladenie. Zatiaľ čo dnes sa teploty na našom území vyšplhajú na +23 až +29°C, tak počas soboty sa budú teploty pohybovať len od +15 do +22°C a na severe môže byť pri prehánkach ešte chladnejšie.

 

Ochladí sa tak aj o 10°C a to, že takéto teploty nebudú na súčasnú dobu normálne naznačuje aj mapka očakávaných teplotných anomálii na sobotňajšie popoludnie. Teploty v našej oblasti budú na súčasnú ročnú dobu aj o 10°C pod hranicou dlhodobého normálu.

 

Od nedele už vyjasňovanie a otepľovanie

Na záver však pre milovníkov letného počasia máme priaznivé správy. Už od nedele sa nad naše územie začne od západu nasúvať výbežok vyššieho tlaku a oblačnosť sa tak začne zmenšovať. Postupne začnú stúpať aj teploty. V nedeľu sa budú pohybovať od +20 do +26°C, v pondelok až do +30°C a v utorok pred ďalším studeným frontom budú teploty opäť stúpať až cez tropickú hranicu +30°C.

Ako sa bude počasie vyvíjať v nasledujúcich dňoch a čo nás čaká do konca mesiaca si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd