Dnes hrozia ďalšie extrémne búrky. Večer sa začnú presúvať nad našu oblasť

Peter Minárik

Uplynulé ráno prinieslo na naše územie pomerne výraznú vlnu búrok. Tá zasiahla predovšetkým západné Slovensko a nie je vylúčené, že nás dnes zasiahne ďalšia vlna. V našej oblasti sa totiž očakáva vznik ďalšieho búrkového systému, ktorý bude mať trvácnosť až do zajtrajšieho rána.

Slovensko začali rozpaľovať ostré slnečné lúče, ktoré dvíhajú teploty poriadne nahor. Počas včerajšieho dňa teploty na našom území pokorili hranicu +35 °C a je takmer isté, že v priebehu dnešného dňa pôjdu teploty opäť poriadne vysoko a to až nad hranicu +35 °C, pričom tu sa teploty nezastavia a v ďalších dňoch bude ešte teplejšie.

No o pokojnom počasí nemôže byť reč. Počasie síce ovplyvňuje rozsiahla tlaková výš, ktorá sa rozkladá nad východnou Európou a po jej okraji prúdi do našej oblasti od juhu veľmi teplý vzduch, ale súčasne sa západne od Slovenska udržuje frontálne rozhranie.

To už počas včerajšieho dňa prinášalo do našej oblasti pomerne intenzívne búrky. V Holandsku sa dokonca vyskytli tornádo, ktoré si vyžiadalo jednu obeť a viac ako 10 zranených. V susedných krajinách zasa vystrájali veľmi silné búrky, ktoré boli sprevádzané krupobitím.

Numerické modely očakávali, že búrkový systém, ktorý sa cez našu oblasť presúval počas uplynulej noci zasiahne svojim okrajom aj naše územie. Nakoniec, konečná poloha búrkového systému ležala o čosi východnejšie, čo do našej oblasti prinieslo silnejšie búrky ako sa očakávalo a búrkový systém naplno zasiahol aj Slovensko.

Najintenzívnejšie búrky sa vyskytli v Podunajskej nížine, kde spadlo aj okolo 40 mm zrážok a udrelo až okolo 8000 bleskov. Ešte v týchto chvíľach ovplyvňujú zvyšky búrkového systému počasie na severe Slovenska, zatiaľ čo cez oblasti západného Slovenska, kde sa prehnal priniesol zrážky, ktoré majú teraz za následok vyššiu vlhkosť a tak je na pocit pomerne nepríjemne - DUSNO.

Dnes nás čaká ďalší búrkový systém

Počas dnešného dňa sa bude situácia zo včerajšieho dňa opakovať. Aj naďalej sa totiž nič nemení na tom, že počasie v našej oblasti ovplyvňuje frontálne rozhranie. Na ňom už v týchto chvíľach v oblasti Álp a predovšetkým v oblasti severného Talianska začína dochádzať ku konvekcii.

Na severe Talianska sa očakávajú dnes veľmi silné búrky, ktoré budú sprevádzané prívalovými zrážkami, krúpami a dynamické podmienky sú vhodné dokonca aj pre vznik extrémnejšieho javu ako je napríklad tornádo. Tornádam sa mimochodom na severe Talianska pomerne dobre darí. Z intenzívnych multicelárnych a supercelárnych búrok sa postupne sformuje ďalší búrkový systém, ktorý si to namieri priamo do našej oblasti.

Noc bude opäť búrlivá

Zo severného Talianska a Álp by sa počas dnešného dňa mal začať presúvať smerom k severovýchodu búrkový systém. Ten sa v prvej polovici noci presunie nad Rakúsko a po polnoci sa začne presúvať smerom k severu cez Česko nad Nemecko a Poľsko, kde dorazí v ranných hodinách.

Na našom území sa počas dnešného dňa očakávajú búrky len výnimočne a to najmä na severe Slovenska a v horských oblastiach. Počas noci je však pravdepodobnosť, že nás zasiahne spomínaný búrkový systém.

Ten by v skorých ranných hodinách mohol zasiahnuť napríklad Záhorie, či severozápadné Slovensko, ale podobne ako počas dnešného rána, kedy sa búrky v takej miere v akej sa vyskytli neočakávali, sa môžu vyskytnúť búrky na západe aj v plošnejšej miere.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd