Dnes je Svetový deň riek. Čo všetko o nich (ne)viete?

Veronika Sádovská

Dnes máme Svetový deň riek. Čo vám pri slove rieka napadne? Myslíte si, že o nich viete dosť? Pozrime sa na pár zaujímavostí.

Už tradične patrí štvrtá septembrová nedeľa riekam ako Svetový deň riek. Život si bez nich nevieme predstaviť, ale na druhej strane začneme si ich viac všímať až pri povodniach či výraznom znečistení.

Čo (ne)viete o Slovenských riekach?

Neplatí to síce len o Slovensku, ale vedeli ste, že rieky nie sú len na povrchu? Podpovrchové vody sa takisto spájajú do riek.

Slovenská riečna sieť je taká bohatá, že by obopla celú Zem a ešte stále pár kilometrov by mala "nazvyš".

Našim územím preteká cez 180 rôznych vodných tokov, z toho väčšina pramení na Slovensku.

Najdlhšia rieka je Váh, ale najširšie koryto má Dunaj. Ten je jedinou riekou, ktorá preteká cez Slovensko a je riekou I. rádu.

V Hrone sa vyskytuje vzácna ryba - hlavátka podunajská a z Bodrogu vylovili zatiaľ najväčší úlovok - sumca, ktorý meral 265 cm a vážil 128 kg.

Najdlhšiu vodnú hranicu tvorí rieka Ipeľ. Susedíme ňou s Maďarskom. Najkrajšiu zase Tisa. 

Spomínali sme aj znečistenie. Viete, ktorá rieka u nás je najčistejšia? Je to rieka Belá, ktorá má aj najnebezpečnejší splavný úsek.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd