Dnes je svetový deň vody. Denne minieme 350 litrov vody

Peter Minárik

Od roku 1993 pripadá 22. marec na deň vody. Cieľom je si pripomenúť dôležitosť vody pre náš život. Mnohí z nás berú vodu ako samozrejmosť, no v mnohých krajinách majú veľké problémy s nedostatkom vody.

Napriek tomu, že 70% našej planéty tvorí voda, tak v mnohých krajinách sveta majú s vodou problém. Chýba tu totiž sladká voda, ktorá je potrebná pre náš život. Bez nej by sme neprežili viac ako 2 dni. 

V rozvinutých častiach sveta ako Kanada, USA, či v mnohých štátoch Európy spotrebujeme denne 350 až 400 litrov vody. Túto vodu používame na umývanie, splachovanie, pitie, či prípravu jedál. Ak zahrnieme celkovo vodu, ktorá je potrebná pre náš život, vrátane vody na to, aby priemysel produkoval výrobky, elektrárne vyrábali vodu, tak spotreba na jedného človeka sa denne šplhá až k 7500 litrom.

V iných častiach sveta pritom s vodou majú veľký problém. Napríklad Kapské Mesto trpí veľkým nedostatkom vody, následkom čoho je tu zavedený prídelový režim, počas ktorého je možné denne na osobu spotrebovať len 50 litrov vody.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd