Dnes je znova na horách búrlivo. Pozor na blesky

Dnes je znova na horách búrlivo. Pozor na blesky
Veronika Sádovská

Aj dnes nám začínajú popoludňajšie búrky na horách. Prvé vznikli znova v Tatrách.

Tak ako posledné dni, aj dnes sa začínajú tvoriť silné búrky v horských oblastiach. Pohybovať sa budú pomaly a prinesú výdatné zrážky.

Nebude chýbať ani silná blesková aktivita a pozor by si mali dávať zvlášť turisti. Pri prvom náznaku blížiacej sa búrky, je potrebné ísť do bezpečia. Ako poučenie môže poslúžiť aj včerajší prípad. Ten naštastie neskončil tragicky.

Dnes sme už mali zistených niekoľko CG+ bleskov, teda tých, ktoré sú veľmi zriedkavé, ale o to nebezpečnejšie. Tvoria sa medzi nákovou oblaku a zemou. Ich nebezpečenstvo spočíva v tom, že sa vyskytujú mimo búrky, často pred alebo za ňou, keď si mnohí myslia, že je už po búrke alebo že sa im vyhla.

Tieto blesky na radare môžeme spozorovať ako „samostatné“ blesky mimo búrky. Vyvýšené miesta v pohoriach sú tak ideálnym terčom týchto bleskov.

Dnešné búrky vznikajú a budú vznikať v horských oblastiach, sprevádzané budú aj silnými lejakmi a možným krupobitím.

Situáciu budeme naďalej monitorovať. Aktuálnu polohu búrok nájdete tu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd