Dnes nás čaká najväčší spln v roku 2021. Bude priať počasie ?

Peter Minárik

Počas dnešného dňa nás čaká najväčší spln v tomto roku. Tohtoročný superspln by mal mať priaznivé podmienky pre pozorovanie. Niektoré časti našej planéty pritom zažijú aj zatmenie Mesiaca.

Nočná obloha bude počas nadchádzajúcej noci mimoriadne zaujímavá. Čaká nás totiž najväčší spln v tomto roku. Aktuálny spln mesiaca pritom v niektorých oblastiach našej planéty bude ešte o čosi zaujímavejší.

Spln nastane popoludní

Spln Mesiaca čaká Slovensko dnes presne o 13:13, čo je teda popoludnie a počas dňa teda superspln nebude možné pozorovať.

Iná situácia však bude v priebehu dnešného večera a nasledujúcej noci, kedy by veľký Mesiac mal byť pozorovateľný z mnohých miest nášho územia.

Aktuálny spln bude najväčší v tomto roku, no voľným okom to bude možné pozorovať len ťažšie.

Podmienky budú priať

Počasie v priebehu nasledujúcej noci bude pre sledovanie splnu priaznivé. Na mnohých miestach nášho územia sa už do dnešného poludnia očakáva prevažne jasné až polojasné počasie.

Viac oblačnosti sa očakáva len v oblasti Záhoria a krajných okresov severozápadného Slovenska.

Zem zažije zatmenie Mesiaca

Májový spln Mesiaca, ktorý nás o niekoľko hodín čaká bude výnimočný z toho hľadiska, že širšia oblasť Tichého oceánu zažije aj jeho zatmenie.

Fázu úplného zatmenia si ľudia vychutnajú najmä v Oceánii, ale aj na západe USA alebo na východe Ázie. Zatmenie potrvá 14 a pol minúty.

Na zatmenie Mesiaca si u nás budeme musieť počkať približne rok, a to do 16. mája 2022.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd