Dnes nás čakajú výdatné zrážky a ochladenie. Miestami naprší aj 60 mm

Ľubomír Franko
Po početných slnečných dňoch nás čakajú výdatné zrážky

Uplynulý týždeň sme na Slovensku zažívali Babie leto. Babie leto sa vyznačuje dlhodobým slnečný, teplým a málo veterným počasím. Nadpriemerné boli aj teploty, ktoré sa dlhodobo pohybovali 6 až 8°C nad dlhodobým priemerom. Teplota dokonca v Hurbanove dosiahla počas pondelka a utorka viac ako +25°C, čím boli zaznamenané dva letné dni. Jeseň ako sa patrí zavládla takmer v celej strednej Európe, no už dnes nás čaká výraznejšia zmena v podobe dažďa, ktorý bude aj výdatný.

Čakajú nás výdatné zrážky, ojedinele až 60 mm

So stabilným a slnečným počasím sa už môžeme nadobro rozlúčiť. Už dnes popoludní začne od severozápadu postupovať cez naše územie okludujúci front spojený s tlakovou nížou nad Severným morom. Tento front postupne prinesie veľkú oblačnosť a od severozápadu začne pršať. Medzitým sa nad oblasťou severného Jadranu prehĺbi tlaková níž, ktorá postúpi severným Balkánom ďalej na severovýchod. Táto tlaková níž prinesie ďalšie zrážky, ktoré môžu byť aj výdatné.

Pršať začne najskôr na severozápade a na strednom Slovensku a to už v popoludňajších hodinách. Vo večerných hodinách dorazí od juhozápadu ďalšie zrážkové pásmo, ktoré už bude výrazné. Pršať bude postupne na viacerých miestach, najmä stredného Slovensko. Dážď bude trvalý a vyskytovať sa bude aj počas noci na pondelok.

Intenzívny dážď bude pretrvávať najmä na juhu Slovenska a to aj počas celého pondelku. Do pondelka večera miestami naprší 20 až 40 milimetrov, na južných návetriach hôr aj okolo 60 mm. 

Postupne sa ochladí, niekde aj o 5°C

Za okludjúcim frontom k nám postupne začne prúdiť chladnejší vzduch od severozápadu. Zatiaľ čo dnes sa očakávajú maximá od +10 do +15°C (na severe okolo +8°C) zajtra to bude ešte menej. Prvý deň v týždni vystúpia teploty len na chabých +7 až +12°C, pričom na severe bude len okolo +5°C. Ochladenie bude citeľné aj na horách, kde večer začne husto snežiť.

Dnešné teploty sú približne na úrovni dlhodobého priemeru, no teploty počas zajtrajšieho dňa už budú teplotne podpriemerné. Teplotné anomálie sa v pondelok budú pohybovať na úrovni -3 až -7°C.

Daždivé počasie bude pokračovať aj v utorok, no zrážky už budú len slabé a vyskytovať sa budú lne ojedinele. Postupne sa naše územie opäť dostane pod vplyv tlakovej výše a oblačnosti ubudne. Záver pracovného týždňa by mal byť slnečný, no už s teplotami do +20°C. Počasie by sa malo zhoršiť opäť cez víkend, kedy sa vyskytnú ďalšie zrážky a opäť sa ochladí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd