Dnes sa pripravte na silné búrky. Môžu robiť problémy

Peter Minárik

Dnešný deň bude veľmi podobný, ako uplynulé dni. Opäť bude horúco, postupne aj búrlivo, no dnešné búrky majú predpoklad byť silnejšie ako počas uplynulých dní.

Už dopoludnia sa vyvíja kopovitá oblačnosť, no jej rozvoj bude v priebehu popoludnia výraznejší. 

Búrky sa budú objavovať predovšetkým v horských oblastiach a hrozia na celom východnom a strednom Slovensku. Vyskytnúť sa však môžu aj v Nitrianskom kraji a na juhu Trnavského kraja.

Dnes však môžu byť búrky výraznejšie a obzvlášť pozornosť zbystrite ak bývate v Košickom kraji. Numerické modely totiž naznačujú, že počas popoludnia sa v oblasti okresu Košice a Košice-okolie začne vyvíjať výrazná búrková činnosť, ktorá postúpi nad Gelnicu, Rožňavu a oblasť Spiša, kde môže dochádzať k dlhšie trvajúcej regenerácii búrok.

Vznikať by tak mali jednotlivé búrky, ktoré sa rýchlo vypršia, no v tesnej blízkosti vznikne rýchlo ďalšia a ďalšia.

Pôjde o tzv. stacionárne búrky, ktoré sú veľmi nebezpečné. Na malom území môže v priebehu pár desiatok minút spadnúť až niekoľko desiatok milimetrov zrážok. Numerické modely očakávajú, že môže spadnúť pri búrkach v tejto časti Slovenska 50 až 100 mm zrážok a takéto zrážkové úhrny by už spôsobili prívalové povodne.

Viac o situácii vo Vašom okrese nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd