Dnes sa začína meteorologická jar. Teploty budú príjemné

Veronika Salayová

Posledný februárový deň zavŕšil meteorologickú zimu a dnešným ránom sa tak začína meteorologická jar. Tá so sebou prináša v celku príjemné teploty, a to aj počas nasledujúcich pár dní.

Dnešným dňom začína na severnej pologuli meteorologická jar. Pripomíname, že ide o rozdiel medzi meteorologickou a astronomickou jarou.

Z pohľadu meteorológie a klimatológie sa 1. marcom začala jar, pričom astronomická jar začína o približne tri týždne neskôr.

Astronomická jar začína jarnou rovnodennosťou, ktorá nastáva okolo 20. marca na severnej pologuli. Počas tohto dňa sú svetlá časť dňa a nočná časť dňa takmer rovnako dlhé, teda trvajú približne 12 hodín. 

Tento rok začína astronomická jar 20. marca o 10.37 hod.

V meteorológii tak obdobie od začiatku marca do konca mája nazývame ako jarné. A aké počasie nám prináša prvý jarný deň? V celku príjemné s teplotami od +5 do +10 °C, pričom na juhozápade môže byť aj o niečo teplejšie. 

Prvý jarný deň je na Slovensku nadpriemerne teplý. Anomálie teplôt 1. marca o 13.00 hod. Zdroj: iMeteo
Prvý jarný deň je na Slovensku nadpriemerne teplý. Anomálie teplôt 1. marca o 13.00 hod. Zdroj: iMeteo

Nasledujúce dni sa budú niesť v rovnako príjemných teplotách, ktoré sa dokonca môžu vyšplhať aj vyššie. V utorok nás čaká jasné počasie s dostatkom slnečných lúčov a s teplotami od +6 do +12 °C a v stredu bude zrejme z celého týždňa najteplejšie.

Teploty môžu v tento deň vystúpiť na príjemných +14 °C. K výraznej zmene počasia dôjde už v priebehu piatka, kedy bude cez Slovensko postupovať studený front so zrážkami, za ktorým k nám postupne prenikne studený, pôvodom arktický vzduch od severu.

Teploty sa na našom území prepadnú najmä počas víkendu a budú skôr pripomínať zimu. Viac informácií o avizovanej zmene počasia nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd