Dnes udrú búrky, ktoré postupne ukončia hodiny horúčav

Peter Minárik
Prílev teplého vzduchu do našej oblasti začal v nedeľu a už počas dnešného dňa ho začne ukončovať studený front. Teplo však ešte bude na juhovýchode.

Niekto si to užíva, iní zasa netrpezlivo očakávajú ochladenie. V nedeľu k nám začal od juhozápadu až juhu po okraji tlakovej výše so stredom nad Čiernym morom prúdiť teplý vzduch, ktorý do našej oblasti priniesol horúčavy. Na našom území sa včera na Záhorí teplota dostala až nad +35°C. V susednom Česku boli len pár desatín od úrovne +37°C. Cez územie Česka a Rakúska sa však už začal počas noci presúvať studený front, ktorý priniesol búrky. Tie boli najmä na juhu Nemecka extrémne a meteorológovia tu vydali najvyšší výstražný stupeň pred povodňami. Búrky si to v nasledujúcich hodinách zamieria aj nad naše územie.

Horúčavy ešte zajtra na juhu a východe

Už počas dnešného dňa bude chladnejšie na severozápade, kde by teploty mali rásť len tesne nad +30°C. Na juhu a východe sa však teploty budú šplhať aj nad +35°C, pričom na juhu a východe Slovenska bude horúco aj v stredu.

Zvlnený front prinesie búrky

Prílev teplého vzduchu k nám vrcholí pred postupujúcim studeným frontom. Ten prinesie búrky. Ich predpoveď je však veľmi neistá, ako to už pomerne bežne býva na zvlnenom fronte. Zvlnený front je totiž charakteristický tým, že sa na ňom vytvárajú jednotlivé zrážkové vlny, ktorých vývoj numerické modely ťažko odhadujú. Je tak pomerne ťažké odhadovať aj presné zrážky, či búrky na konkrétnom území.

Neistota panuje aj v dnešný deň. Niektoré numerické modely totiž očakávajú, že už počas popoludnia (14:00 až 18:00) sa začnú búrky vyvíjať v severozápadných okresoch nášho územia a v priebehu noci by mali slabnúť. Ďalšie modely však počítajú s tým, že búrky by počas popoludnia mohli vznikať niekde v oblasti Kysúc, Oravy a Liptova, ale malo by sa jednať len o búrky z tepla. Výraznejšia vlna búrok by sa mala počas popoludnia tvoriť nad Rakúskom a počas večerných hodín (po 18:00) by búrky postupne od západu až juhozápadu mali prichádzať nad naše územie. Táto varianta je v súčasnosti aj najviac pravdepodobná.

Dnes sa tak na búrky treba pripraviť na západnom a severozápadnom Slovensku. Búrky by sa počas noci na stredu mali pohybovať severozápadným Slovenskom od juhozápadu smerom k severovýchodu a postupne budú slabnúť.

Očakávané úhrny zrážok na základe jednotlivých numerických modelov nájdete nižšie.

Búrky počas stredy najmä na severe

V priebehu stredy sa búrky očakávajú najmä na strednom a severnom Slovensku, ale zatiaľ sa výraznejšie prejavy neočakávajú.

Počas stredajšieho večera a noci na štvrtok by sa nad naše územie mala dostať ďalšia vlna búrok a zrážok. Tentokrát by búrky mali prísť z oblasti Maďarska a postupovať by mali južným Slovenskom, cez stredné a východné Slovensko. Vyhnú sa tak severozápadu, kde sa búrky očakávajú už dnes.

Ak sa predpovede naplnia, tak si viaceré oblasti východného Slovenska prídu na výraznejšie zrážkové úhrny. Na základe aktuálnych výstupov by totiž najnebezpečnejším sprievodným javom búrok mal byť výdatný dážď.

Pred nami je tak opäť zaujímavá búrková situácia. Všetci milovníci a lovci búrok si tak môžu chystať svoje fotoaparáty. Bude čo ,,loviť,,

Aktuálny vývoj búrok a ich predpoveď sledujte priebežne TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd