Dnes vyvrcholí prílev teplého vzduchu. V stredu dorazí front

Ľubomír Franko
Dnes bude ešte horúco. Už zajtra príde výrazná zmena

Uplynulé dni pripomínali na Slovensku skôr zimné počasie a jar sa dala a ústup. Teploty na Slovensku siahali hlboko pod dlhodobý priemer a vyskytovali sa početné snehové prehánky. Na severe sme dokonca zaznamenali snehovú búrku. Už počas dnešného dňa k nám bude pred blížiacim sa frontom vrcholiť prílev teplého vzduchu od juhozápadu. Ten sa k nám momentálne dostáva od juhu až juhozápadu medzi chrbátom tlakovej výše so stredom nad Čiernym morom a tlakovou nížou nad južnou Škandináviou. 

Dnes bude teplo, až do +23°C

Počas dnešného dňa očakávame prevažne malú oblačnosť s relatívne vysokými teplotami. Popoludní sa najmä na strednom Slovensku oblačnosť zväčší a budú sa tam tvoriť prehánky, ojedinele aj búrky. Teplota vystúpi relatívne vysoko. Najteplejšie bude na juhozápade, kde sa oteplí na +19 až +23°C. Na strednom a východnom Slovensku sa očakávajú teploty o niečo nižšie, od +14 do +19°C. O niečo chladnejšie bude na severe, kde teplota vystúpi približne na +12 až +15°C.

V stredu dorazí studený front

Už počas stredy sa očakáva výrazná zmena v počasí. Od severozápadu postúpi do strednej Európy výrazný studený front. Ten sa začne nad našim územím vlniť a jeho postup sa výrazne spomalí. Naše územie rozdelí už počas stredy na polovice. Front by mal prísť od severozápadu, čo znamená že počasie sa zmení najskôr tam. 

Na severozápade a severe sa postupne rozprší a ochladí. Zatiaľ čo dnes tam teplota bude dosahovať +14 až +18°C, už počas zajtrajšieho dňa by mali maximá na severozápade dosiahnuť len +6 až +13°C. Ochladí sa aj na krajnom západe, na Záhorí a na západe Podunajskej nížiny. Ochladí sa tam v priemere o 4 až 8°C. Na juhu a východe ostane teplo. Zatiaľ čo sever a severozápad sa už budú nachádzať v chladnom vzduchu, na juh a východ územia bude naďalej prúdiť teplý vzduch. Maximá by tam mali dosiahnuť +15 až +22°C. Slovensko tak ostane rozdelené na polovice. V severozápadnej polovici sa výrazne ochladí, v juhovýchodnej polovici sa oteplí.


Vyskytnú sa aj výdatné zrážky

Ako to už býva zvykom, zvlnené studené fronty často prinášajú na naše územie výdatné zrážky. Aj počas stredy sa očakáva podobná situácia. Na strednom a východnom Slovensku sa budú v teplom, vlhkom a labilnom prostredí tvoriť početné prehánky a búrky. Naprší pri nich až do 30 milimetrov. Na severe a severozápade stredného Slovenska a na západnom Slovensku však bude pršať, pričom na severe územia pôjde o zrážky výdatné. Do stredy večera by tam na mnohých miestach malo spadnúť 30 až 60 milimetrov. 

Výdatne bude pršať aj počas štvrtku. Studený front sa presunie ďalej na východ, no na krajnom juhovýchode bude naďalej teplo. Na severnom Slovensku však spadnú ďalšie zrážky a niektoré modely rátajú celkovo aj so 100 milimetrami. Zrážky na zvlnených frontoch sú však ťažko predvídateľné a nie sú rovnomerne rozložené. V nasledujúcich dňoch ich však určite upresníme. Vývoj situácie môžete sledovať na našej predpovedi, ktorú aktualizujeme každý deň, alebo na predpovedi modelu GFS, ktorý sa aktualizuje 4 krát do dňa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd