Do Európy mieri víchrica Bianca. U nás bude našťastie slabšia

Peter Minárik

Do Európy mieri z Atlantiku ďalšia tlaková níž, ktorá tentokrát dostala meno Bianca. Ešte včera to vyzeralo pomerne zle aj pre naše územie. Dnešné predpovede numerických modelov sú však výrazne lepšie.

Tohtoročná zima je v Európe výnimočná a už je jasné, že bude patriť k najteplejším v histórii. Niektoré meteorologické služby, napr. meteoslužba Francúzska už informovala, že tohtoročná zima bude najteplejšia od začiatku meraní. Teplú zimu spôsobuje stabilný polárny vortex, ktorý nedovoľuje preniknutiu arktického vzduchu od severu nad kontinent Európy. 

Práve v dôsledku toho je Európa vystavená častému silnému, západnému, atlantickému prúdeniu v ktorom do Európy postupuje jedna tlaková níž za druhou. Po Petre, Victorii, Sabine, či Júlii k nám mieri ďalšia tlaková níž a tou je Bianca.

Ešte včera to pritom vyzeralo pomerne zle aj pre naše územie. Numerické modely očakávali, že nárazy vetra v nižších polohách môžu prekračovať rýchlosť až 100 km/h, čo by opäť spôsobovalo výrazné problémy.

Od dnešného rána sú však numerické modely priaznivejšie. Podľa aktuálnych výpočtov je najpravdepodobnejší variant to, že nárazy vetra, ktoré budú najsilnejšie na západe sa budú pohybovať v rozmedzí 80 až 90 km/h

pravdepodobnosť sily nárazov vetra pre Bratislavu, zdroj: Meteorologix
pravdepodobnosť sily nárazov vetra pre Bratislavu, zdroj: Meteologix

Do piatka je však stále ďaleko a tak nie je možné so 100 % istotou tvrdiť, že sa nám najsilnejší vietor vyhne. Tlaková níž Bianca totiž začne postupovať priamo cez Európu. Počasie by tak malo byť menej veternejšie.

Z Lamanšského prielivu bude stred níže postupovať cez Francúzsko, južné Nemecko, Česko priamo nad naše územie, kde sa bude rýchlo vypĺňať, tlakový gradient tak bude menej výrazný a vietor tým pádom slabší.

aktuálne očakávané maximálne nárazy vetra
aktuálne očakávané maximálne nárazy vetra

Najsilnejšie nárazy vetra by sa mali vyskytovať na juhu Nemecka, , v Rakúsku a v celej Západopanónskej panve. Tu môžu nárazy vetra presahovať rýchlosť až 120 km/h, čo môže v nižších polohách spôsobovať veľké škody.

Vietor by tak mal byť na našom území slabší s nárazmi do 60 km/h a na východnom Slovensku by silný vietor nemuseli pocítiť vôbec.

Najsilnejší vietor hrozí na západe a predovšetkým v krajných, juhozápadných okresoch, kde sa nárazy vetra môžu dostať až k 90 km/h.

Čo však pocítime na celom území je príchod zimného počasia, ktoré k nám níž Bianca donesie. V noci na piatok začne od západu na mnohých miestach snežiť, pričom v polohách od 300 m n.m. napadne aj niekoľko centimetrov snehu. Viac sa dočítate TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd