Do Európy mieri záchvev zimy. Aj na Slovensku sa prudko ochladí a bude

Peter Minárik
Kedy príde sneh ? Všetko naznačuje tomu, že nás možno čaká situácia spred 6-rokov. Vtedy prišiel prvý sneh na naše územie už v októbri.

V priebehu noci začalo v centre Moskvy snežiť. Prvé sneženie na začiatok októbra je aj na Moskvu priskoro. Zatiaľ čo v Rusku snežilo, tak v Pobaltí, na Ukrajine a v Bielorusku pri jasnej oblohe slabo mrzlo. Do východnej Európy totiž začal zatekať studený vzduch až z chladnej Arktídy.

Synoptická situácia od dnešného dňa až do soboty bude totiž taká, že nad centrálnym Ruskom sa bude prehlbovať tlaková níž a súčasne sa z Arktídy, cez Škandináviu až k Pobaltiu bude rozťahovať pás tlakovej výše. Medzi týmito dvoma tlakovými útvarmi bude do východnej Európy prúdiť studený vzduch a východná Európa sa bude vychladzovať.

(Synoptická situácia od štvrtka do soboty)

Zatiaľ čo do východnej Európy bude zatekať studený vzduch, tak nad Jadranom sa začne prehlbovať výrazná tlaková níž. Tá do oblasti Jadranu a Balkánu prinesie extrémne úhrny zrážok, pri ktorých hrozia povodne. Na Balkáne môže len počas soboty spadnúť od 100 do 150 mm zrážok.

Postupne sa táto tlaková níž presunie nad severný Balkán a od nedele začne počasie ovplyvňovať aj u nás a to vo forme výdatných zrážok. Jej stred bude v pondelok nad Maďarskom a pondelok by mal byť aj najdaždivejší.

(Synoptická situácia od nedele do utorka. Od východu bude prúdiť studený vzduch)

 

Tu už začínajú isté komplikácie na ktorých sa nie tak veľmi zhodujú numerické modely. Z dnešného pohľadu to totiž vyzerá tak, že tlaková níž prinesie veľa zrážok, ale zrejme aj snehové skupenstvo. Od východu totiž začne vťahovať do našej oblasti studený vzduch, ktorý sa tam hromadil počas víkendu. Pondelok by mal priniesť denné teploty od +5 do +10°C, ale na severe len od +2 do +5°C. Studený vzduch zatečie nad Česko, Nemecko, Poľsko a najmä nad severné Slovensko. Na Orave, Kysuciach, severozápade, Liptove, Spiši a na severovýchode sa môže hranica sneženia meniť od 500 metrov počas noci až po 1000 metrov v priebehu dňa. K výraznejšiemu prieniku studeného vzduchu zabráni tlaková níž, ktorá sa bude nachádzať v našej oblasti čo vidieť na nižšie priloženej animácii.

Tá vyjadruje nulovú izotermu, čo v preklade môžete chápať ako hranicu sneženia. Zatiaľ čo červená farba reprezentuje hranicu 2000 m.n.m, tak modrá len 500 m.n.m.

Z animácie tak vidieť jasné blokovanie tlakovej níže od juhu, ktorá zabráni prepadu chladnejšieho vzduchu nad celé naše územie. To sa však môže zmeniť ak sa tlaková níž odsunie iným smerom a studený vzduch tak bude mať šancu sa prepadnúť hlbšie nad naše územie. Jej iný pohyb však môže na druhú stranu ešte viac zablokovať prílev studeného vzduchu do našej oblasti a vytlačiť ho severne.

Ak by sa dnešné predpovede naplnili, tak ako ich očakávajú numerické modely, tak sa treba pripraviť na studený a daždivý štart nového týždňa. No na severe môže aj snežiť a napadnúť 10 až 15 cm snehu. Vo Vysokých Tatrách by však mohlo spadnúť aj pol metra.

(očakávané akumulácie zrážok, modrá-dážď, zelená, oranžová a fialová sneženie)

Treba však zdôrazniť, že predpovede sa môžu meniť ešte v nasledujúcich hodinách. Predpoveď počasia je tak potrebné sledovať, ale pokiaľ teraz plánujete cestu cez horské priechody alebo plánujete navštíviť polohy nad 600 metrov, tak by ste už mali mať prezuté zimné gumy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd