Do Európy prichádza zima. Do oblasti Jadranu povodne

Peter Minárik
Počasie v Európy je všelijaké, len rozhodne nie nudné. Oblasť tlakovej níže prináša do Európy, povodne, mrazy, vietor aj výdatné sneženie.

Uplynulé dni a hodiny sužujú mnohé oblasti Európy extrémy počasia. Zatiaľ čo v Škandinávii, na Pobaltí a v Rusku bojujú s výdatnou nádielkou snehu, tak oblasti okolo Jadranu sa zasa potýkajú s extrémnymi zrážkami, ktoré vyvolávajú povodne. 

V našej oblasti je taktiež pomerne ,,divoko,,. Vyskytuje sa tu silný vietor a aj výdatné dažde. Nepriaznivé počasie v Európe tak skoro neskončí.

Počasie riadi rozsiahla oblasť tlakovej níže

Na včerajšom zábere zo satelitu NASA vidieť mohutnú oblačnosť, ktorá súvisí s výraznou oblasťou nízkeho tlaku, ktorá sa rozkladá nad Európou.

Táto oblasť tlakovej níže má dva stredy. Jeden je nad Severným morom a druhý nad južným Nemeckom. Táto oblasť je tak rozsiahla a keďže okolo tlakovej níže prúdi masa vzduchu proti smeru hodinových ručičiek, tak do západnej Európy zateká cez východnú Európu a Škandináviou veľmi studený vzduch.

To je vidieť aj na očakávaných teplotných anomáliach počas nedele. V západnej Európe sa teploty budú pohybovať o 5°C pod dlhodobým priemerom, ale v severnej Európe aj o 10°C pod hranicou dlhodobého priemeru.

Sever Európy sužuje sneženie

Prvý tohtoročný sneh prišiel do západného Ruska a aj do oblasti Pobaltia. Prvé sneženie bolo hneď veľmi výrazné a v niektorých pobaltských lokalitách zažili aj snehovú kalamitu.

Medzi najviac postihnuté mesto patrila lotyšská Riga, kde sneh zasypal ulice a zrušiť museli niekoľko letov.

Intenzívne sneženie však zasiahlo aj juhovýchod Nórska. Tu prináša zrážky tlaková níž, ktorá sa rozprestiera nad oblasťou Severného mora. Do dnešného večera tu môže napadnúť 50 až 80 cm snehu.

Snehová nádielka zasiahla aj Alpy

Výrazné zrážky zasiahli aj alpský oblúk. Snežilo predovšetkým na severe Talianska, kde sa nový sneh počíta až do 30 cm. V nasledujúcich dvoch dňoch má pritom v Alpách napadnúť ďalších 10 až 40 cm snehu. 

Jadran naopak trápia povodne

Zatiaľ čo severná polovica Európy bojuje so snehom, tak Jadran bojuje s dažďom. Výdatné zrážky spadli od piatka do dnes najmä na západe Talianska, v Slovinsku, v Chorvátsku, v Čiernej Hore a intenzívne zrážky majú pokračovať. V oblastiach vydali miestne meteorologické služby najvyššiu výstrahu 3.stupňa pred dažďom.

Doslova extrémne zrážky spadli na severe Chorvátska v okolí Rijeky. Zrážkové úhrny sa tu za 24 hodín počítajú na desiatky milimetrov, pričom za 24 hodín spadlo aj viac ako 100 litrov zrážok na meter štvorcový pôdy. Doslova extrémom je chorvátska stanica Platak v lyžiarskej oblasti. Tu za 24 hodín spadlo až 297 mm zrážok.

Búrlivo je v prímorských oblastiach. Silný južný vietor dvíha hladinu Jadranského mora, ktorá sa vzdúva a zaplavuje pobrežie. Takto sa napríklad zmenila oblasť na Krku.

Chladné počasie sa rozšíri do ďalších krajín

Chladnejšie počasie sa v priebehu budúceho týždňa bude rozširovať do oblasti strednej Európy. Aj na našom území sa očakáva studené počasie. Denné teploty od utorka nevystúpia nad hranicu +10°C a na severe sa budú držať len do +5°C. V noci nás čaká mráz na viacerých miestach a v druhej polovici týždňa sa s príchodom Martina očakáva aj v nižších polohách výskyt snehových vločiek.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd