Do konca roka nás čakajú 3 meteorické roje a 1 kométa. Kedy ich pozorovať?

Veronika Salayová

V novembri a decembri očakávame 3 meteorické roje, pričom jeden meteorický roj dosahuje svoje maximum už v týchto dňoch. Na ktoré meteorické roje sa môžete do konca roka tešiť?

Posledná dva mesiace v roku prinášajú viacero zaujímavých pozorovaní meteorických rojov, a dokonca aj jednej kométy, ktorá je na hranici viditeľnosti voľným okom.

V týchto dňoch vrcholí meteorický roj Tauridy, ktorý na nočnú oblohu prinesie 5 až 10 meteorov za hodinu. Počas maxima sú aj priaznivé podmienky, pretože Mesiac nebude svojím jasom brániť nočnému pozorovaniu. Tauridy bude na oblohe aktívne ešte do konca novembra. 

O pár dní sa začnú postupne na oblohe objavovať Leonidy, ktoré budú aktívne taktiež do konca novembra. Maximum tohto roja bude 17. novembra a práve v dňoch okolo maximu bude možné pozorovať až 50 % všetkých meteorov z Leoníd. 

V maxime je vidno okolo 15 meteorov za hodinu, podmienky na pozorovanie však v tomto roku nie sú priaznivé – Mesiac bude len dva dni pred splnom, a tak svojím jasom znemožní pozorovanie mnohých meteorov na oblohe. 

December prinesie dva roje a jednu kométu

V decembri sa milovníci „padajúcich hviezd“ môžu tešiť na Geminidy, ktoré sú činné od 4. do 17. decembra s maximom aktivity 14. decembra. Ide o veľmi koncentrovaný roj a v oblasti maxima je viac jasnejších meteorov.

V maxime je možné vidieť až 70 meteorov za hodinu, avšak podmienky na pozorovanie taktiež nie sú ideálne vzhľadom na fázu Mesiaca. 

Posledný meteorický roj v tomto roku, činný od 17. do 26. decembra s maximom aktivity 22. decembra, sú Ursidy. V maxime je možné vidieť približne 10 meteorov za hodinu.

V novembri bude zo Slovenska viditeľná kométa Leonard, a to v druhej polovici noci, začiatkom decembra ráno pred východom Slnka. Zo Slovenska bude pozorovateľná do 10. decembra, potom kométa prejde na južnú oblohu. Na konci pozorovacieho obdobia dosiahne jasnosť na hranici viditeľnosti voľným okom. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd