Do našej oblasti mieri ďalšia vlna výdatného sneženia. Slovensko však v nedeľu čaká výdatný lejak

Peter Minárik

Nedeľa prinesie do našej oblasti ďalšiu vlnu výdatného sneženia. V niektorých oblastiach môže napadnúť aj viac ako 20 cm čerstvého snehu. Žiaľ, Slovensko sa bude nachádzať opäť v teplejšom vzduchu a naše územie tak čaká prevažne dážď.

V priebehu nedele sa situácia z piatka bude opakovať. Do našej oblasti postúpi ďalšia ,,Jadranka,, ktorá prinesie sneženie, ale aj dážď. Hranica sneženia však tentoraz bude ležať trochu inde. Niektoré oblasti čaká snehová kalamita.

Jadranka prinesie na Slovensko dážď

Z oblasti Jadranského mora bude cez našu oblasť postupovať ďalšia tlaková níž, no jej stred bude mierne západnejšie ako v priebehu piatka, kedy jej stred postupoval priamo cez naše územie a nad Záhorie a okolie Bratislavy, tak tlaková níž vtiahla studený vzduch, vďaka čomu nasnežilo.

Tentoraz bude Jadranka postupovať o čosi západnejšie. Nad naše územie sa tak začne nasúvať ďalšie zrážkové pole, ktoré prinesie takmer na celé územie dážď, pričom zrážky budú aj výdatnejšie.

Nedeľa prinesie na Slovensko veľkú oblačnosť až zamračené s výdatnejším dažďom. Len na horách sa očakávajú zrážky snehové. V priebehu nedele by malo na našom území napršať zhruba od 10 do 25 mm zrážok.

Ďalšia snehová kalamita v Česku, v Rakúsku a v Poľsku

Kúsok západne od nášho územia sa pripravujú na ďalšiu vlnu výdatného sneženia. Hranica, ktorá bude oddeľovať výdatný dážď od výdatného sneženia sa bude tiahnuť z rakúsko-maďarského pohraničia, cez mesto Graz, Viedeň, Brno a Olomouc smerom k severu. Západne od tejto spojnice tak bude výdatne snežiť.

Na západe Maďarska by mohlo počas nedele napadnúť okolo 5 cm čerstvého snehu. V okolí mesta Graz napadne aj okolo 15 cm. V departmentoch západnej Viedne môže nasnežiť do 5 cm, no v Hornom Rakúsku už viac ako 10 cm.

Podľa aktuálnych výpočtov numerických modelov by najvýdatnejšia snehová nádielka mala prísť na Vysočinu, do Královohradeckého kraja a na juhozápadné Poľsko, kde by mohlo napadnúť aj viac ako 20 cm čerstvého snehu.

Na mapke môžete pekne vidieť, že Slovensko zostane tentoraz bez snehu, no kúsok západnejšie to už vyzerá na riadnu snehovú kalamitu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd