Do soboty nás čaká inverzné počasie. V sobotu sa mierne ochladí

Ľubomír Franko

V priebehu pracovného týždňa bude naše územie ovplyvňovať tlaková výš. Na Slovensku tak budeme pozorovať slnečné počasie a hmly, no v sobotu dorazí zmena. Mierne ochladenie prinesie studený front.

Po chladnom úvode februára pozorujeme v tretej dekáde mesiaca stabilné počasie. Jeho príčinou je mohutná tlaková výš, ktorej stred sa nachádza nad oblasťou Balkánu. Po jej zadnej strane preniká do strednej Európy teplý vzduch od juhu, ktorý pozorujeme aj u nás.

Satelitná snímka o 12:00, data: Eumetsat, software: MSG Proc by Ján Kaňák
Satelitná snímka z 22. februára o 12:00, data: Eumetsat, software: MSG Proc by Ján Kaňák

Teploty v pondelok vystúpili poriadne vysoko. Najteplejšie bolo na horách, kde boli dokonca prekonané teplotné rekordy. Na Skalnatom plese namerali až +15 °C. Teplotným rekordom sme sa venovali v tomto článku.

Tlaková výš prináša na naše územie inverzný charakter počasia. V nížinách, dolinách a kotlinách sa počas noci vytvára hmla alebo nízka oblačnosť, ktoré sa miestami nerozpadnú ani počas dňa.

Teplotnú inverziu môžeme pekne pozorovať aj na dnešnej aerologickej sondáži z Popradu.

Aerologická sondáž z Popradu, zdroj: Uwyo
Aerologická sondáž z Popradu, zdroj: University of Wyoming

Podobný charakter počasia nás čaká až do piatku. Dovtedy treba počítať s dennými maximami od +8 do +16 °C. Zmena nastane s príchodom víkendu.

V noci z piatku na sobotu k nám od severozápadu postúpi v plytkej brázde nízkeho tlaku vzduchu studený front. Ten bude zrážkovo menej výrazný, no prinesie najmä ochladenie.

Zatiaľčo v piatok budú denné maximá dosahovať od +8 do +14 °C, v sobotu to bude už ,,len" +1 až +6 °C, na juhu a západe aj do +9 °C.

Ochladenie tak nebude výrazné, no treba počítať s väčšou oblačnosťou a miestami aj so zrážkami.

Detailnú predpoveď počasia pre lokalitu, v ktorej sa nachádzate, môžete nájsť na našom webe.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd