Do Vianoc bude pokojne. Sneženie príde počas Vianoc

Peter Minárik
Posledné predvianočné dni počasie nepokazí. Očakáva sa prevažne stabilné počasie. Zmena príde počas Vianoc a počasie opäť potrápi.

V nedeľu na naše územie priniesol front zrážky. Snehu sa dočkalo aj naše hlavné mesto. Sneh tu však nevydržal a do Vianoc lokality s novým snehom ani nepribudnú. Biele Vianoce budú len v oblastiach, kde sa aktuálne nachádza nejaká snehová pokrývka. Teploty sa totiž budú pohybovať okolo nuly, a tak sneh nebude výraznejšie ubúdať. 

Do Vianoc pokojné počasie

Posledné predvianočné dni počasie najmä na cestách nebude komplikovať dopravu. Presuny na Vianoce domov by tak mali byť bez väčších problémov v doprave. Počasie totiž aktuálne na našom území ovplyvňuje rozsiahla oblasť tlakovej výše, ktorá sa rozložila nad východnou Európou.

Po zadnej strane tejto tlakovej výše sa k nám dostáva teplejší a vlhší vzduch, vďaka čomu od včera zavládlo a do Vianoc až vydrží inverzné počasie. Za slnečným počasím sa treba vydať na hory, kde súčasne bude aj teplejšie ako v nížinách. Tu sa po väčšinou bude udržiavať nízka oblačnosť a tam, kde sa udrží počas celého dňa sa denné teploty budú udržiavať len okolo nuly.

Na Vianoce príde sneh

Počasie sa zmení na Štedrý deň, kedy sa k nášmu územiu začne blížiť front. Večer na Štedrý deň začne oblačnosť na celom našom území pribúdať a v noci na 1.sviatok vianočný sa najmä na severe a východe rozsneží.

Sneženie by nemalo byť intenzívne, nakoľko sa front bude rozpadať, ale z polnočnej omše by na severe a východe mohli ľudia odchádzať po čerstvom poprašku. 

Výraznejšie zrážky na Štefana

Ďalšie zrážky by mali začať pribúdať ešte na 1.sviatok vianočný. Od západu by sa malo rozsnežiť a postupne aj intenzívnejšie.

ANIMÁCIA: Očakávaný vývoj zrážok do konca Vianoc

Problémom však bude, že cez naše územie postúpi frontálny systém a najskôr bude postupovať teplý front. Ten by mal priniesť oteplenie, ktoré bude dostatočné na to, aby najmä na západe sa zrážky zmenili na kvapalné.

Až na Štefana, teda na 2.sviatok vianočný by mal postúpiť studený front a až za ním sa začne ochladzovať. 

Počas Vianoc by sneh mohol napadnúť predovšetkým na strednom a východnom Slovensku.

TIP: Či napadne sneh aj u Vás si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd