Dostavali najväčší ďalekohľad na svete. Má 313 antén

Veronika Sádovská

Najväčší rádioteleskop na svete postavila Čína. Má obrovské rozmery a umožní pozorovať zmeny na Slnku a erupcie.

Čína dokončila najväčší rádioteleskop na svete. Stovky antén poskytnú výskumníkom v budúcnosti lepší pohľad na slnko.

Vedci ho chcú použiť okrem iného na sledovanie slnečných erupcií a skúmať tak aj ich dôsledky na našu Zem. Čína teraz môže poskytnúť dôležité údaje o slnečnej aktivite, ktoré nie sú viditeľné pre teleskopy v iných časových pásmach.

Zariadenie je naozaj obrovské a pozostáva z 313 antén v tvare taniera, ktoré tvoria kruh s priemerom 1000 metrov. Teleskop sa nachádza vo výške 3 800 m nad morom na Tibetskej náhornej plošine.

Teleskop ešte však neuviedli do úplnej prevádzky. To sa stane pravdepodobne až v júni budúceho roku. Je to preto, že jednotlivé antény budú spúšťať postupne.

Krajina má všetky potrebné prístroje na pozorovanie Slnka od povrchu až po najvzdialenejšiu atmosféru. Len za posledné dva roky Čína vypustila najmenej štyri ďalšie satelity na pozorovanie našej najbližšej hviezdy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd