Druhý najväčší znečisťovateľ sveta zakazuje plastové tašky

Druhý najväčší znečisťovateľ sveta zakazuje plastové tašky
Indonézia Veronika Salayová

Indonézia je považovaná za druhého najhoršieho znečisťovateľa svetových oceánov plastmi. Začala však už podnikať prvé kroky k eliminácii plastového odpadu.

Indonézske úrady rozhodli, že od polovice tohto roku zakážu plastové tašky na jedno použitie na svojich pouličných trhoch a v nákupných centrách.

Guvernér Jakarty Anies Baswedan podpísal nariadenie, v nadväznosti na kroky, ktoré podnikol indonézsky ostrov Bali. Tento dovolenkový ostrov v minulom roku presadil zákaz plastových tašiek, pretože odpad zahatal ich pláže.

Podľa správy časopisu Science z roku 2015 sa nikde okrem Číny nevyhadzuje viac plastového odpadu ako práve v Indonézii.

Podľa správ z médií však nie je environmentálna agentúra v Jakarte schopná zvládnuť takéto množstvo pevného odpadu, ktorý vyprodukuje metropolitná oblasť, v ktorej žije 30 miliónov ľudí.

Nové nariadenie stanovuje, že obchodníci a účastníci obchodu by v budúcnosti mali poskytovať prepravné tašky šetrné k životnému prostrediu.

Sankcie za porušenia by sa pohybovali od písomných upozornení, cez vysoké finančné pokuty až po konečné pozastavenie alebo ukončenie platnosti obchodných povolení.

Formy plastov, ktoré sú v nariadení zakázané, zahŕňajú latex, termoplast a polyetylén.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd