Dym zahaľuje Sibír: Požiare síce dohorievajú, ale ľuďom sa nedá dýchať

Jakutsk, Sacha (Jakutsko), Rusko Veronika Salayová

Sezóna požiarov je na Sibíri pomaly na konci, no obyvatelia majú ďalší problém. Dymu z požiarov je toľko, že sa im nedá dýchať.

Ľudia žijúci v niektorých lokalitách Sibíru majú už niekoľko dní problém s extrémnym množstvom dymu z nedávnych požiarov. Dym zahaľuje celé mestá a dediny a ľuďom spôsobujú vážne zdravotné problémy.

Jedna z oblastí s najznečistenejším vzduchom je Jakutsko. Obyvatelia už takmer týždeň bojujú s enormným množstvom dymu z lesných požiarov.

Situácia je natoľko vážna, že ľuďom sa neodporúča opustiť svoje domovy, pokiaľ sa dym nerozplynie. Ľuďom totiž hrozia zdravotné problémy.

„Celé dni sme zahalení hustým dymom, z ktorého nás dokonca štípu oči. Ľudia trpiaci s rôznymi chorobami a starší ľudia sú zasiahnutí najviac a, samozrejme, sa všetci obávame, že to dýchajú aj naše deti,“ uviedla starostka najchladnejšieho ruského mesta, Sardana Avksentyeva.

Na území republiky horí v súčasnosti 21 požiarov, informovalo miestne ministerstvo pre mimoriadne situácie.

Úrady tiež varovali, že nebezpečný dym hrozí v najmenej desiatich okresoch, a to od arktických oblastí Jakutska až po hlavné mesto. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd