Ekologická katastrofa na Mauríciu. Za nehodu môže kapitán tankera

Veronika Sádovská

Pri nehode tankera na Mauríciu vytieklo do vôd 1000 ton paliva. Nehoda sa stala v júli minulého roka.

Za vinníkov nehody lode, ktorá v júli narazila na plytčinu v oblasti koralového útesu pri ostrove Maurícius, boli uznaní kapitán a prvý dôstojník.

Kapitán tankera sa priznal, že trochu popíjal alkohol pri bližšie nešpecifikovanej narodeninovej oslave na palube. Tá sa konala predtým ako tanker MV Wakashio narazil na pevninu.

Pri nehode sa do okolitých vôd dostalo vyše 1000 ton paliva a spôsobili tak obrovskú ekologickú katastrofu. Práve v týchto vodách sa nachádzajú vzácne ekosystémy koralov, ktoré sú extrémne citlivé na zmenu podmienok. 

Loď narazila na plytčinu v oblasti Pointe d'Esny, ktorá je známa pre svoju jedinečnú biosféru. Nachádzajú sa tu aj mokrade vyhlásené Ramsarským dohovorom o mokradiach za lokalitu medzinárodného významu.

Kapitán ďalej vyhlásil, že vydal rozkaz, aby sa loď priblížila k ostrovu, aby členovia posádky mohli zatelefonovať domov svojim rodinám. Podľa jeho slov boli vody rozbúrené, ale viditeľnosť bola dobrá.

Ďalšie vyšetrovanie odhalilo, že prvý dôstojník, ktorý mal na starosti pozorovateľnu, dostal pozvanie na spomínanú narodeninovú párty. Nedokázal tak zabezpečiť bezpečnú navigáciu.

Táto nehoda okrem zničenia vzácnych a potrebných druhov živočíchov v morskom ekosystéme, môže spôsobiť aj ekonomickú ujmu Mauríciu či ohroziť potravinovú bezpečnosť a zdravie obyvateľov ostrova.

Kapitán sa za vzniknutú škodu ospravedlnil.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd