Ekologická katastrofa za polárnym kruhom: Unikli tony paliva do rieky

Rusko Veronika Salayová

Za polárnym kruhom došlo k ekologickej katastrofe. Na území celého Krasnojarského kraja včera vyhlásila ruská vláda stav núdze. 

Rusko čelí ekologickej katastrofe obrovských rozmerov. V blízkosti mesta Noriľsk, ležiaceho za severným polárnym kruhom v Rusku, došlo k úniku vyše 20-tisíc ton dieselového paliva zo zásobníka tepelnej elektrárne, informuje TASR.

K ekologickej havárii na Sibíri došlo ešte minulý piatok. V tepelnej elektrárni podľa TASR nastalo zníženie tlaku v jednej z palivových nádrží. Zásobník obsahoval viac ako 21-tisíc ton motorovej nafty. Znečisťujúca kvapalina sa dostala do potoka, ktorý sa vlieva do rieky Ambarnaja. 


Agentúra AFP informovala, že ruský prezident Vladimir Putin včera karhal šéfa dcérskej spoločnosti Norilsk Nickel, ktorá vlastní tepelnú elektráreň NTEK, za to, že informácie o ekologickej havárii zverejnili až po dvoch dňoch.

Putin zároveň dal súhlas, aby bol v Krasnojarskom kraji vyhlásený stav núdze federálneho významu, čo umožní financovanie na odstránenie následkov ekologickej havárie.

Alexej Knižnikov zo Svetového fondu pre ochranu prírody (WWF) uviedol, že práve táto environmentálna organizácia ako prvá upozornila na znečistenie. Knižnikov povedal, že je pravdepodobné, že sa motorová nafta skôr vyparí, než klesne, avšak jej odstraňovanie bude náročnejšie.

Rieku Ambarnaja, kam ropné látky unikli, bude ťažké vyčistiť, pretože na použitie člnov má príliš plytké koryto a k miestu ekologickej havárie ani nevedie cesta, uviedla agentúra. 

Minister životného prostredia Dmitrij Kobylkin  zatiaľ odmietol návrhy, aby ropné látky boli spálené a označil to za príliš riskantný krok. „Neviem si predstaviť, ako sa v  arktickom území páli toľko paliva. Taký obrovský oheň v takejto oblasti bude veľkým problémom,“ dodal minister.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie oznámil, že začal tri trestné vyšetrovania a zadržal zamestnanca elektrárne, ktorý má byť za túto haváriu zodpovedný.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd