Emisie NOx v Madride klesli po obmedzení vjazdu áut o 38 %

Ľubomír Franko

V novembri minulého roka sa radnica v Madride rozhodla pre rázny krok, keď z centra mesta o rozlohe 472 hektárov vylúčila väčšinu vozidiel. Program, ktorý bol spustený 30. novembra s cieľom znížiť znečistenie ovzdušia a zvýšiť priestor pre chodcov, bol úspešný.

Merania ukázali, že emisie skleníkových plynov v centre Madridu po vylúčení premávky s výnimkou vozidiel miestnych obyvateľov a verejnej dopravy výrazne klesli. 

Emisie oxidov dusíka (oxid dusičitý a oxid dusnatý, NOx) c centre Madridu sa znížili až o 38 % v prvom mesiaci realizácie programu, zatiaľ čo emisie oxidu uhličitého klesli o 14,2 %.  Štúdia pod záštitou Technickej univerzity v Madride taktiež zistila, že emisie klesli nie len v centre, ale rovnako aj v celom meste. Konkrétne emisie NOx klesli o 9 % a emisie CO2 o 2 %. 


foto:  Uly Martin, El País

Znečistenie ovplyvňujú dva hlavné faktory - emisie plynov a počasie, ktoré môžu buď znečistenie znížiť, pri priaznivých podmienkach (keď vietor a dážď čistia vzduch), alebo ho zhoršiť pri nepriaznivých podmienkach (slnečné dni bez mrakov alebo vetra).

Medzi 30. novembrom 2018 a 25. februárom 2019 Madrid zažil 42 dní nepriaznivého počasia, podľa národnej meteorologickej služby Aemet. „Existujú klimatické faktory, ktoré nemôžeme ovplyvniť. Ale tie, ktoré dokážeme, ako sú emisie z vozidiel, klesli, čo pomáha znižovať znečistenie v meste,“ vysvetlila Inés Sabanésová, vedúca oddelenia životného prostredia a mobility. „Tieto prísne opatrenia môžu pozitívne ovplyvniť celé mesto,“ dodala.

foto: El País
foto: El País

Madrid je jedným z prvých svetových metropol, ktoré sa k takémuto ráznemu kroku odhodlali. Kvalita ovzdušia sa zlepšila nielen v centre, ale aj v celom meste. Pokles bol tak významný, že vykompenzoval aj vplyv zlého počasia na začiatku roka.

Verejná doprava v meste sa tiež zlepšila vďaka obmedzeniam, povedala Sabanésová. Dopravný podnik zhustil linky, pridal až 25.000 jázd v centre a 50.000 v celom meste. Zvýšil sa aj počet ľudí, ktorí cestujú metrom. Hustota dopravy na populárnej Gran Vía a ďalších uliciach v centre klesla o 26 %.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd