Energetici majú kalamitu. Hasiči za sebou desiatky výjazdov

Veronika Sádovská

Včera popoludní sa začal na našom území dvíhať vietor. Studený front na naše územie zavítal s príchodom polnoci a začali sa objavovať prvé výpadky elektriny.

Počas noci a dnešného rána úraduje silný vietor, ktorý spôsobil výpadky elektriny vo viac ako 23 000 domácnostiach. Stredoslovenská distribučná tak vyhlásila kalamitný stav.

Poruchy na vysokom napätí sú na 36 miestach a približne 260 trafostaníc je mimo prevádzky na celom strednom Slovensku. Najviac zasiahnutý je však severná polovica - Orava, Liptov a Horehronie.

Elektrické vedenia poškodili hlavne padajúce stromy, ktoré nezvládli nápor vetra. Na ceste medzi Lutišťom a Radôskou popadali na cestu aj 4 betónové stĺpy.

Mnohé obce a úseky museli počkať na príchod energetikov až do dnešného rána. Silný vietor a možnosť popadania ďalších stromov nedovoľovala vyraziť do terénu.

Poruchy bude Stredoslovenská distribučná postupne opravovať, avšak musí počkať, kým prestane fúkať nárazový vietor, čo v niektorých oblastiach bude až okolo poludnia.

Plné ruky práce majú aj hasiči. Zatiaľ mali v Košickom kraji 8 výjazdov, v Prešovskom kraji do terénu vyrazili už 15-krát. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd