Erupcia na Islande je kľudná. Otvorili už aj letecký priestor

Ľubomír Franko

V piatok neskoro večer nášho času došlo na Islande k sopečnej erupcii. Erupcia neohrozila obyvateľov Islandu, no preventívne museli uzatvoriť letecký priestor. Vzhľadom na slabší priebeh erupcie bol dnes dopoludnia opäť otvorený letecký priestor.

Prvú erupciu zaznamenali na Islande ešte v piatok, 19. marca o 21:45 nášho času. Prvý o tom informoval Islandský meteorologický ústav na svojom twitterovom účte. Láva sa dostala na povrch v pohorí Fagradalsfjall, ktoré sa nachádza na rozhraní euroázijskej a severoamerickej tektonickej platne. 

Erupcia prebiehala počas celej noci a prebieha aj naďalej. Ide o havajský typ erupcie, ktorý je príznačným pokojnou erupciou a vytekaním lávy z trhlín.

Vzhľadom na čerstvú erupciu museli v piatok neskoro večer uzatvoriť nad Islandom letecký priestor. Červený stupeň pre letectvo bol ale v sobotu znížený na oranžový po tom, čo vedci nenamerali zvýšené koncentrácie sopečné prachu či tefry.

Výbuch sopky na Islande, foto: @Vedurstofan
Výbuch sopky na Islande, foto: @Vedurstofan

Podľa odborníkov na Islande sa sopečná aktivita od piatkového večera znížila a láva vyteká z trhliny dlhej asi 500 až 700 metrov. Láva, ktorá z trhliny vyteká, zaliala asi oblasť s rozlohou 1 kilometer štvorcový. 

Meteorológovia a geológovia naďalej detailne monitorujú situáciu. Či už ide o seizmickú aktivitu, alebo aj o koncentráciu nebezpečných plynov v atmosfére.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd