AKTUALIZOVANÉ: Záchranné akcie po erupcii sopky skončili

AKTUALIZOVANÉ: Záchranné akcie po erupcii sopky skončili
Nový Zéland Veronika Salayová

Na východnom pobreží Nového Zélandu neočakávane vybuchla sopka. Podľa najnovších informácií, polícia ukončila záchranné akcie na ostrove.

Sopka White Island sa nachádza asi 50 km od pobrežia Severného ostrova. Vybuchla náhle a nečakane po 2. hodine miestneho času. Podľa Novozélandského geologického ústavu GNS Science oblak dymu a popola dosahoval výšku 3 658 metrov.

Ide o jednu z najaktívnejších sopiek na Novom Zélande. Je to tiež jedna z najväčších atrakcií, ktorú celoročne navštívi tisíce ľudí.

Novozélandská polícia informovala, že najmenej päť ľudí je mŕtvych. Podľa BBC a Guardian bolo zo sopečného ostrova evakuovaných najmenej 23 ľudí a odvezených do nemocníc.

Miestna polícia uviedla, že na ostrovnej sopke bolo asi 50 návštevníkov. Niekoľko desiatok ľudí bolo na okraji kráteru tesne pred výbuchom. Z nich niektorí výbuchu podľahli, ostatných evakuovali so zraneniami.

Podľa najnovších informácií, na ostrove neboli zaznamenané žiadne známky života, uviedla polícia vo vyhlásení po tom, čo záchranné vrtuľníky a iné lietadlá po erupcii v pondelok popoludní vykonali niekoľko leteckých prieskumných letov nad ostrovom.

Novozélandská polícia uviedla, že neočakávajú, že nájdu ďalších pozostalých po sopečnej erupcii. Polícia verí, že každý, kto bol živý, bol v čase evakuácie zachránený. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd