Ešte stále prší. Na západe výdatne zapršalo

Kamanová Peter Minárik

Počasie na našom území je pod vplyvom oblasti nižšieho tlaku. Táto oblasť nižšieho tlaku dnes priniesla na naše územie búrky a výrazný dážď. Radosť môžu mať najmä poľnohospodári na západe Slovenska.

Už od skorého rána sa v oblasti západného Slovenska vyskytovali búrky. Postupne sa búrky objavili aj na krajnom východe. Ako môžete vidieť na zázname z detekcie bleskov Blitzortung, tak počas dnešného dňa udrelo najviac bleskov v oblasti západného Slovenska.

Celkovo na našom území počas dnešného dňa udrelo viac než 4000 bleskov, pričom prevažná časť udrela v oblasti Malých Karpát a na východe Podunajskej nížiny.

V týchto oblastiach taktiež aj najvýraznejšie zapršalo. V uplynulých hodinách spadlo v tejto oblasti aj niekoľko desiatok milimetrov zrážok. Najviac zrážok spadlo v obci Kamanová v oblasti Nitry, kde spadlo 45 litrov na meter štvorcový pôdy.

Druhou lokalitou, kde spadlo najviac zrážok sú Siladice pri Seredi, kde zrážkomerná stanica SHMÚ zaznamenala cez 40 litrov na m2. 

Výdatné zrážky ale spadli aj na bratislavskom letisku a to 37 litrov na m2.

Aktuálne zrážky v oblasti západného a stredného Slovenska ustávajú a sústreďujú sa do oblasti východného Slovenska, kde prší. 

Aj v nasledujúcich hodinách treba počítať so zrážkami. Tie postupne na východe ustanú, no vo večerných hodinách začnú pribúdať na strednom Slovensku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd