EÚ zakázala látky, ktoré ohrozujú včely

Peter Minárik

Členské štáty Európskej únie sa v piatok dohodli na úplnom zákaze používania troch látok, ktoré sú obsiahnuté v pesticídoch. K opatreniu došlo na základe vedeckej štúdie, ktorá dokázala, že tieto látky sú škodlivé pre včely, informuje agentúra DPA.

Európska komisia odporučila predmetný zákaz po tom, ako Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) dospel k záveru, že dané tri neurotoxické látky - klotianidín, imidakloprid a tiametoxán -, známe pod spoločným označením neonikotinoidy, poškodzujú centrálny nervový systém hmyzu vrátane včiel.

Včely opeľujú mnoho plodín. Ak dôjde k poklesu počtu včiel, bude to predstavovať riziko aj pre ekonomiku a zásoby potravín. Predmetné tri látky bude zakázané používať vo voľnej prírode, povolené však stále budú v skleníkoch, kde sa predpokladá, že im včely nebudú vystavené, uvádza DPA. Nariadenie má vstúpiť do platnosti koncom roka.

Používanie týchto pesticídov je v EÚ zmrazené od roku 2013, keď prvé štúdie EFSA potvrdili ich negatívny vplyv na včely. Uvedené pesticídy sa používajú v poľnohospodárskej praxi pri ochrane rastlín a širokej škále plodín vrátane ovocia a zeleniny, uviedla belgická televízna stanica RTBF.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd