Európa v zovretí mrazov. Moskva zaznamenala najnižšie teploty

Peter Minárik
Studené počasie trápi mnohé oblasti strednej a východnej Európy. Moskva dnes zaznamenala najchladnejší deň v tohtoročnej zimnej sezóne.
Masa studeného vzduchu, ktorá zateká po okraji tlakovej výše so stredom nad západným Ruskom až z Arktídy zapríčiňuje v Rusku extrémne mrazy. Po okraji tlakovej výše potom masa studeného vzduchu prúdi do východnej Európy a nad Balkán.

V Moskve bol dnes najchladnejší deň v tohtoročnej zimnej sezóne. Teplota poklesla na -22°C. V blízkych regiónoch okolo Moskvy však teplota poklesla až k -31°C. Tieto teploty sú zhruba o 10°C nižšie ako je priemer na súčasnú ročnú dobu.

Ročný rekord zaznamenali aj v oblasti Hoseda-Hard, kde teplota poklesla na -52°C. Najnižšie teploty však zaznamenali v Habardino, kde ortuť teplomera poklesla na -57,1°C.
Mnohí obyvatelia Moskvy ale uvítali modrú oblohu a slnečné lúče. Tlaková výš totiž prináša pekné počasie a to aj do mnohých krajín východnej Európy. Mrazy sú síce pre obyvateľov Moskvy pomerne silné, ale nie je to nič na čo nie sú zvyknutí.

Opačná situácia je v Chorvátsku. Na pobreží Šibeníka napadol sneh a to donútilo úrady uzavrieť školy. Husté sneženie taktiež spôsobilo množstvo dopravných problémov nielen v Chorvátsku, ale aj v Čiernej Hore.

Silné mrazy, silný vietor a husté sneženie trápia aj východný Balkán, najmä Bulharsko a Rumunsko. Množstvo škôl a úradov v dôsledku tvorby snehových závejov zostalo uzavretých. Tisíce obyvateľov je zároveň bez dodávok elektrickej energie. Uzavretý je aj prístav Varna na pobreží Bulharska.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd